Obicei de Boboteaza unic in tara

Obicei de Boboteaza unic in tara

0 149

In comuna damboviteana Morteni are loc de Boboteaza o sarbatoare unica in tara, cea a Geavrelelor. Obiceiul consta in impodobirea unor prajini de aproximativ 14 metri cu geavrele. Geavrelele sunt batiste cusute manual de fetele nemaritate din sat. Prajinile sau steagurile sunt impodobite si cu bete, panglici de canepa lungi de 3, 4 metri tesute in razboi de catre femeile comunei, create pentru prinderea geavrelelor de steag. Impodobirea steagurilor continua cu ciucurii din lana, viu colorati, dar si cu panglici de matase. In capatul prajinei se aseaza o cruce din lemn si busuioc.


Steagurile sunt purtate de sapte flacai necasatoriti, imbracati in costum national, care trebuie sa mearga la fetele din comuna sa adune geavrelele, mai ales ca numai un steag trebuie impodobit cu cel putin 1500 de batiste.


In dimineata zilei de Boboteaza, in mijlocul satului se aduna tinerii, se asteapa venirea preotului care binecuvanteaza atat apele cat si geavrelele, dupa care merg sa sfinteasca fiecare gospodarie din comuna.


Se spune ca cine nu primeste stegarii va avea un an plin de ghinioane, astfel ca gospodarii ii asteapta cu cele mai alese bucate sau cu bani. Grupul de feciori este insotit de un preot care rosteste Iordanul, iar cei care poarta numele Ion sunt felicitati.


De asemenea, se spune ca fetele care cos cat mai multe geavrele vor avea sanse mai mari sa se marite.


Dupa 8 ianuarie se desfac geavrelele care sunt date inapoi fetelor, iar prajinile se tin in podul unor case alese, pana in ajun de Craciun cand sunt aduse la biserica si sfintite.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.