Agheasma

Agheasma

0 496

???????????Cuvantul „agheasma” sau „aiasma” provine din cuvantul grecesc „aghios” si inseamna Sfintire. La noi, prin agheasma se intelege atat apa sfintita, cat si slujba pentru Sfintirea ei.


?????????? Agheasma este de doua feluri: mare si mica. Cea mica se mai numeste in popor si sfestanie, care inseamna luminare, sau slujba luminilor, pentru ca, la inceput, se intelegea prin ea Agheasma cea mare, care se savarseste la Boboteaza, sarbatoare numita si ziua luminilor sau a luminarii, deoarece atunci se botezau catehumenii.


??????????? Sfintirea cea mica a apei se savarseste in biserica, de regula la fiecare zi intai a lunii, iar in case, oricand cer credinciosii, mai ales in zilele de miercuri si vineri dimineata. Aceasta apa sfintita pe care Duhul Sfant prin rugaciunile preotilor o sfinteste, are multe efecte curative si oamenii cred cu tarie in puterile ei tamaduitoare.?


???????????? Prin stropirea apei, duhurile cele viclene din tot locul se gonesc si se iarta de pacatele cele mici de peste toate zilele. In popor se crede ca apa sfintita?aduce paza, inmultirea castigului si indestulare. De asemenea, bolile?sunt gonite si asigura sanatate trupeasca si sufleteasca. Apa sfintita se foloseste si pentru botezul copiilor,?pentru rugaciunea pentru durerea de cap,?pentru binecuvantarea inceperii semanaturilor.?


????????????Agheasma Mare, adica apa Sfintita de la Boboteaza, are, intr-o masura cu mult mai mare, puterea sfintitoare si tamaduitoare. De aceea, ea se pastreaza nestricata vreme indelungata, ramane tot asa de proaspata, de curata si placuta la gust ca si cand ar fi atunci scoasa din izvor.


?????????? O parte din ea se pastreaza in biserica, intr-un vas anume, numit si agheasmatar, si e folosita de preot la o multime de slujbe (ierurgii).??

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.