„Primiti cu Molotovul?”

„Primiti cu Molotovul?”

0 139

Desi Mos Craciun nu cunoaste vreo ascendenta marina, presedintele Traian Basescu vrea sa faca pe darnicul cu tot dinadinsul. Nu in fata oricui, ci chiar dinaintea Parlamentului, caruia se pregateste sa-i desarte o surpriza. La fel de mare si de rasunatoare precum decizia de condamnare a comunismului, si oarecum in acelasi registru.


Seful statului a declarat ca doreste sa condamne de data asta Tratatul Ribbentrop-Molotov, documentul care consfintea raptul Basarabiei, Nordului Bucovinei si Tinutului Herta de catre sovietici.


Adulatorii prezidentiali s-au grabit va vada in demersul pregatit de Basescu un act de mare dreptate, de justitie cotroceneasca, de reparatie a samavolniciei ce ni s-a facut in ’40.


Se pare insa ca acelasi document a fost denuntat prin 1990 de catre Parlamentul Romaniei, cand institutiile statului comiteau primele gesturi de rupere de trecutul comunist extrem de contemporan pe-atunci si de condamnare a abuzurilor comise impotriva Romaniei. Tocmai exaltarea ce anima la vremea aceea organismele democratiei mioritice incipiente o fi facut ca nimeni sa nu ne ia prea in serios. Imbatosarea noastra postrevolutionara o fi fost luata drept o descatusare fireasca a unor energii cenzurate pana atunci.


„Lasa-i, frate, sa se racoreasca!” s-or fi zis despre noi vecinii si alte state de pe harta, privindu-ne cu induiosare si intelegere.


„Lasa-i sa injure, c-au stat impilati destul”. Cred ca la sentimentele astea s-au si epuizat reactiile comunitatii la adresa noastra.


Denuntarea ca atare nu atrage in nici un caz dupa sine anularea actului in sine. Asta nu ne-a impiedicat sa purcedem la incropirea de poduri de flori peste Prut si sa clamam reintregirea patriei mume cu acareturile fratilor moldoveni. Ca doar denuntaseram nenorocitul ala de pact, nu?!


Acum, insa, la 18 ani de precedent, lucrurile stau lejer altfel. Gimnastica patriotica pe care si-o propune Traian Basescu in fata Parlamentului s-a mai executat o data. Desi nu asta ar fi principalul impediment pentru ca seful statului, acrobat in chestiuni diplomatice, sa se produca nonsalant in fata Camerelor reunite la proba de sol. Sau de glie, daca doriti, ca suna mai nationalist si mai rascolitor.


Aplaudaci s-ar gasi cu siguranta pentru prestatia prezidentiala. Nu neaparat dintre cei care au trecute ovatiile in fisa postului, dar macar printre cetatenii oripilati de lipsa de reactia a diplomatiei romanesti in fata provocarilor si sfidarilor venite de dincolo de Prut.


Recenta expulzare a doi diplomati romani de catre regimul Voronin este doar ultimul dintr-o lunga lista de gesturi moldovenesti diktate de catre Rusia la adresa noastra. Simpla lor trecere in revista ar motiva indeajuns un raspuns usturator si demn din partea noastra.


La rigoare, chiar si condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov, in rasparul cutumelor diplomatice. Ce daca s-a mai facut?


Parca nu se-ntampla ca Mosul sa aduca de doua ori aceleasi daruri!


Gestul conteaza.


Asa ca, in zorii lui 2008, badica Traian va ciocani festiv in poarta Parlamentului si va intreba sarbatoreste: „Primiti cu denuntarea?”


Desi cred ca intrebarea este o solutie crestineasca de ultim moment, la care au trudit consilierii de la Cotroceni.


La cat de mult stim ca iubeste Parlamentul, lui Traian i-ar fi placut sa se-nfiinteze batos in fata Legislativului, s-aprinda-ntai fitilul pactului si abia dup-aia sa-ntrebe retoric: „Primiti cu Molotovul?”


?


Vifor Rotar


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.