Traditii – ghicitul in ceapa

Traditii – ghicitul in ceapa

0 181
De fiecare sarbatoare se leaga, la romani mai mult ca oriunde, o multime de traditii si obiceiuri. Momentul trecerii dintre ani este si el prilej de desfasurare a mai multor obiceiuri stravechi.
Sorcova este unul dintre cele mai des intalnite obiceiuri de Anul Nou. De asemenea, plugusorul este o urare traditionala la romani in preajma Anului Nou, care pastreaza scenariul ritualic al unei invocari magice cu substrat agrar.
 
Calendarul de ceapa
Un obicei stravechi mai putin cunoscut este ghicitul in ceapa. Pentru a vedea cum va fi vremea in fiecare luna din anul care urmeaza, de va fi seceta sau de vor fi ploi si ca sa stie cand sa semene si cand nu, taranul face ceea ce se cheama „Calendarul cepei”.
Pentru asta, in noaptea de Anul Nou, el ia o ceapa, pe care o desface foaie cu foaie, asezand fiecare gaoace pe masa, in ordine. Prima foaie este pentru luna ianuarie, iar ultima pentru decembrie. Mai apoi, in fiecare foaie de ceapa se pune cate o jumatate de lingurita de sare pisata. Foile de ceapa se lasa pe masa, pana in dimineata Anului Nou. Iar in cele in care sarea se topeste toata, inseamna ca luna respectiva va fi ploioasa. Iar frunzele in care nu este apa arata ca lunile respective vor fi secetoase.
Superstitii de Anul Nou
Noaptea de Anul Nou este o noapte plina de superstitii in traditia romaneasca. Multi cred ca, daca in noaptea dintre ani vor avea bani la ei, tot anul le va merge bine. De asemenea, se spune ca anul nou trebuie sa-i prinda cu bani in buzunar pentru ca astfel vor avea parte de belsug tot anul. Mai mult, in anumite zone ale tarii, in dimineata zilei de 1 ianuarie, oamenii pun bani in apa cu care se spala pe fata. In plus, cu cateva zile inainte de trecerea in noul an, femeile fac paini in care ascund banuti, iar cei care vor gasi banutii vor avea noroc tot anul.
Romanii din anumite zone cred ca ora zero trebuie sa-i gaseasca cu haine noi pe ei pentru a le merge bine tot anul. Tot superstitiile romanilor arata ca in noaptea de Revelion e bine sa faceti mult zgomot in casa pentru a alunga spiritele rele.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.