Superstitii de sfarsit de an (II)

Superstitii de sfarsit de an (II)

0 145

Perioada din jurul Anului Nou este extrem de importanta pentru este o perioada de trecere, cand pamanturile se deschid si duhurile rele sau bune incep sa umble libere.
Absolut toate popoarele au aceasta credinta: „Cum incepe Noul An, asa se vadesfasura intregul an.” De aceea, este foarte important sa aveti mare grija ce faceti, ce spuneti si ce vi se intampla in aceste zile si ore, pentru ca de ele depinde viata voastra viitoare. Din cauza acestor credinte, aceasta perioada a anului este ticsita de superstitii.
Masa bogata de Revelion este tot ca urmare a unei superstitii ancestrale conform careia: „cine are pe masa bucate multe si alese, va avea un an plin de bucurii si belsug.” In general, pe masa trebuie sa fie 12 feluri de mancare, ele reprezentand cele 12 luni ale anului. Aceste alimente sunt „de bun augur” si ele trebuie consumate in cantitati mari in noaptea dintre ani.
De asemenea, este foarte important sa aveti bani marunti in buzunare, pentru ca in anul care vine sa fiti tot mai bogati.
Imbracati-va in rosu, pentru ca aceasta este o culoare plina de vitalitate, iar norocul nu va va ocoli in anul care vine.
In aceasta perioada, oamenii intreaba universul in legatura cu viitorul lor, iar acesta le raspunde. Astfel, fetele de maritat pun un fir de busuioc pe ghizdul fantanii. Daca dimineata este plin de promoroaca, se vor marita inca in iarna aceea. Fiecare tanar necasatorit isi punea sub perna o unealta a meseriei sale (croitorul –un ac; cizmarul – calapodul; func?ionarul – creion etc.) Astfel se credea ca-si vor visa ursita.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.