Superstitii de sfarsit de an (I)

Superstitii de sfarsit de an (I)

0 140

Aceasta perioada de sfarsit de an, de incheiere a socotelilor cu anul vechi batran, care moare si de incepere a unei vieti noi, a unui an tanar care creste cu fiecare luna, este deosebit de importanta in toate culturile, ea fiind sarbatorita asa cum se cuvine peste tot. Ca toate lucrurile necunoscute si invaluite intr-o aura de mister, si venirea unui An Nou ii inspaimanteaza pe oameni care incearca sa treaca peste frica ancestrala folosind diferite metode mai mult sau mai putin ortodoxe. Toate aceste credinte, obiceiuri, datini sunt insotite si de un numar mare de superstitii.


??????????? Perioada dintre Craciun si Anul Nou este cunoscuta sub numele de «Harta?», adica oamenii, dupa ce au sacificat porcii dupa datina strabuna, pot acum manca «de dulce?» infruptandu-se din cele mai gustoase bucate. Este o perioada de sarbatoare care trebuie respectata cu strictete.


??????????? Femeile nu au voie sa spele (curatenia generala de Anul Nou trebuia facuta inainte de Craciun), caci apele sunt sfintite, iar fetele nu au voie sa toarca sau sa carpeasca, pentru ca vor ramane nemaritate un an intreg si vitele vor ramane sterpe. Furca trebuie sa aiba caierul pe ea pentru ca firul de ata reprezinta «?firul vietii?» si acesta nu trebuie intrerupt odata cu noul an.


??????????? Gunoiul care se strange in zilele Craciunului, se arunca dupa Boboteaza peste straturi – ca sa nu le manance viermii.


??????????? Usile trebuie lasate descuiate, iar lumina trebuie sa stea aprinsa tot timpul ca norocul sa nu ocoleasca adaposturile, crezand ca nu e nimeni acasa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.