Sibienii fac globuri pentru Casa Alba

Sibienii fac globuri pentru Casa Alba

0 217

La Selimbar, o comuna suburbana a Sibiului exista un atelier de sticlarie unde sunt fabricate globuri poleite cu aur, argint si platina, decoratiuni care ajung sa impobobeasca si bradul de Craciun de la Casa Alba.
Procesul tehnologic al fabricarii acestor produse de lux, precum si modalitatea prin care ele au ajuns sa troneze in biroul celui mai puternic om al planetei, presedintele SUA, a fost explicat de catre artistul plastic sibian Ion Tamaian:”Globurile clasice se produc aici inca din 1992. In ultimii ani am inceput sa realizam si globuri de diametre mai mari care servesc pentru decorarea diverselor interioare cum ar fi reprezentantele diplomatice sau ambasadele. Foita de aur de 12 carate preluata de la Trezoreria din Italia, fiind extrem de ductila se aplica pe suport fie la cald, prin suflare si ardere, fie la rece prin pensulare. La fel si in cazul celei de argint. Platina, in schimb, de culoare argintie este lichida si ajunge sa fie inglobata produselor prin pensulare sau electroliza. Dupa care acestea sunt depuse intr-un cuptor de recoacere la 500 de grade Celsius, timp de o zi si jumatate sau chiar doua. Produsul finit se comercializeaza si in incinta firmei, la preturi cuprinse intre 7 si 20 de euro. Cele mai scumpe, ajungand la 50 de euro, sunt globurile cu foita de aur coloidal”.
Felul in care globurile romanesti au ajuns in SUA este oarecum interesant. In unei licitatie e-bay, pe Internet, mijlocita de un post de televiziune american. Gratie acestui post prducatorii romani au in direct cu oamenii presedintelui Bush, dar si cu alti clienti care s-au aratat interesati sa obtina informatii suplimentare despre globurile de Selimbar. Astfel, globurile romanesti au ajuns sa fie comercializate si in tari din Europa, Asia si America.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.