Conflict diplomatic la Chisinau

Conflict diplomatic la Chisinau

0 146

Asa cum va anuntam, in urma cu cateva zile, in Republica Modova se manifesta, in ultima perioada, un puternic curent anti-Romania, curent care adie dinspre Moscova. Picatura care umple paharul si care se pare ca poate produce un adevarat scandal diplomatic este actiunea prin care Secretarul I si consilierul cultural al Ambasadei Romaniei la Chisinau, au fost declarati persona non grata.


Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Moldova a declarat persona non grata pe cei doi diplomati romani, cerand ca acestia sa paraseasca teritoriul statului vecin in 24 de ore. Reprezentantii de la Chisinau nu au oferit nicio explicatie privind aceasta solicitare, invocand doar articolul 9 din Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice si statutul diplomatilor. Respectivul articol prevede ca un stat-gazda poate declara, oricand, ca nu mai agreeaza prezenta unui diplomat strain la post, fara sa fie nevoit sa ofere vreo justificare in aceasta privinta.


La Bucuresti reactiile sunt impartite: presedintele Traian Basescu a spus ca aceste actiuni sunt doar niste provocari, premierul Calin Popescu Tariceanu cere o analiza, iar reprezentantii Ministerului de Externe declara ca cei doi diplomati si-au indeplinit activitatea in conditii legale si nu au facut nimic care sa contravina statutului lor. Pana una alta: „tara arde, baba se piaptana!”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.