“Orbitor” de Mircea Cartarescu este „Cartea anului 2007”

“Orbitor” de Mircea Cartarescu este „Cartea anului 2007”

0 156

Miercuri seara, la Clubul Prometheus din capitala, a fost decernat premiul „Cartea anului 2007″ de revista “Romania literara”. Premiul, in valoare de 10.000 de lei, i-a fost acordat romancierului Mircea Cartarescu pentru ultima parte a trilogiei “Orbitor”, “Aripa dreapta”.


„Cartarescu este de departe scriitorul cel mai important care a iesit din toata literatura postbelica. Exista la el amprenta geniului, indiferent de ce a scris: proza, poezie sau publicistica. Nu a incetat sa ma surprinda. Si este un scriitor care are un viitor si in afara granitelor”, l-a caracterizat criticul Nicolae Manolescu care, totodata, a fost si presedintele juriului din care au mai facut parte Gabriel Dimisianu si Alex Stefanescu, Marina Constantinescu si scriitoarele Adriana Bittel si Ioana Parvulescu.


La primirea distinctiei, Mircea Cartarescu a spus: „Am incercat sa ma tin de cuvant in privinta promisiunii facute de Nicolae Manolescu in numele meu cu prima cronica la prima mea carte. Atunci mi-am dat seama ca trebuie sa ma tin de cuvant. De 27 de ani alerg dupa implinirea unei promisiuni pe care nu am facut-o eu”.





Mircea Cartarescu este in momentul de fata conferentiar dr. la catedra de literatura romana din cadrul Facultatii de Litere din Bucuresti. La cei 50 de ani ai sai este perceput printre colegii de breasla si chiar printre cursantii sai sai ca fiind eternul student, intotdeauna proaspat si cu un aer boem si viu in acelasi timp.
Pe un blog neoficial al poetului, apare urmatorul citat, care ilustreaza foarte bine atitudinea scriitorului: „Mi s-a intamplat cel mai trist lucru cu putinta: dintr-un poet am devenit un autor.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.