Asa-i ca nu stiati de serotonina?

Asa-i ca nu stiati de serotonina?

0 181

Cercetari recente au facut o legatura intre nivelul serotoninei si pofta de mancare. Serotonina este un neurotransmitator la nivelul celulelor nervoase. Un fel de postas intre celule. Daca nivelul acestei substante este scazut, pofta de mancare creste. Frigul este o cauza a scaderii nivelului de serotonina si asa se explica de ce iarna mancam mai mult si chiar ne ingrasam. Ar tebui sa mancam alimente cu carbohidrati pentru a mentine nivelul acestei substante la o valoare acceptabila. Noi iarna alegem insa de multe ori gresit alimentele aducatoare de carbohidrati si marsam pe ciocolata si prajituri in loc de mere, fructe, cereale. Daca tot am ajuns la acest grup de produse, in afara de faptul ca ele ne ajuta sa ne mentinem nivelul serotoninei la valori acceptabile, este bine sa le alegem si dupa continutul de vitamina C, stiut fiind faptul ca aceasta are o actiune antivirala dovedita, deci ne ajuta sa luptam impotriva gripelor si racelilor. Care sunt fructele din aceasta categorie?



  • Bananele contin vitamina C, potasiu, vitaminele B6 si fibre;

  • Strugurii si curmalele contin vitamina C, numai ca fiti atenti la substantele de conservare cu care sunt tratati iarna strugurii, deoarece pot produce efecte secundare la nivelul intestinelor sau la cei cu alergii;

  • Rodiile si kiwi contin mult fier si vitamina C;

  • Portocalele, pomelo, mandarinele si grapefruitul sunt de asemenea mari rezervoare de vitamina C, fibre si folati, dar le-am lasat la urma pentru ca toata lumea a invatat asta in ultima vreme de la televizor sau din reviste.

In concluzie, ar fi bine ca iarna sa mancam fructe si cereale in loc de carne slanina si branzeturi grase. Nu de alta dar nivelul de serotonina scazut din cauza frigului, dupa cum spuneam la inceputul articolului, favorizeaza ingrasarea. Cine se chinuie apoi sa jos dea kilogramele puse iarna? Tot noi, doritori sa fim frumosi si supli la mare. Nu merita efortul din primavara, adica tocmai atunci cand organismul se reechilibreaza dupa iarna grea, noi sa-l privam de mancarurile aducatoare de echilibru pentru ca facem cure de slabire. Mai bine mancam rational iarna asa cum spuneam mai sus.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.