Experimentul Pitesti ca simulare

Experimentul Pitesti ca simulare

0 161

Un om de stiinta american este foarte pomenit in aceste zile gratie unui experiment pe care l-a initiat cu oarece vreme in urma. Specialistul a selectat un grup de tineri linistiti, fara antecedente penale, cu un dosar medical impecabil, in care nu figura nici un episod de violenta. A impartit grupul in doua; una dintre jumatati a fost supusa timp de mai multe saptamani unui program special conceput pentru a stimula pornirile agresive ale componentilor sai.


La capatul duratei pe care s-a intins experimentul, jumatate dintre subiecti devenisera de nerecunoscut. In urma tratamentului aplicat de catre initiatorul programului, se transformasera in adevarate bestii. Nimic din comportamentul lor deviant nu mai amintea de firile pasnice pe care le aveau „cobaii” in momentul in care acceptasera sa participe la experiment.


Inainte de a-l credita pe specialistul american cu paternitatea unei descoperiri uluitoare in materie de psihologie umana expusa la conditii extreme, eventualii entuziasti ai metodelor sale ar trebui sa citeasca analele Experimentului Pitesti. Petrecut cu exact 58 de ani inainte, teribila samavolnicie savarsita de tortionarii comunisti devanseaza si intrece in cruzime experimentul de laborator.


Demarat la 6 decembrie 1949 in inchisoarea Pitesti, diabolicul mecanism conceput de mintile bolnave ale comunistilor a avut drept subiecti tot niste tineri, elevi si studenti aruncati de-a valma in temnita. Securitatii i-a venit ideea diabolica de a recruta detinuti, care cunoscusera gustul torturii, pentru formarea unui detasament daca nu chiar al mortii, cel putin al unei stari foarte invecinate. Tortionarii recrutati dintre torturati si-au jucat cu atata zel rolul de calai ai tovarasilor de suferinta incat i-au intrecut in cruzime pe gardienii adevarati.


Analele puscariilor si consistenta literatura a detentiei l-au consemnat pe Eugen Turcanu drept cel mai sinistru dintre cei 23 de schingiutori care au facut din inchisoarea Pitesti un infern pentru detinutii politic azvarliti dupa gratii de comunisti.


Americanii isi pot permite sa recreeze istoria in laborator; o tara mica si nesanatos de invecinata cu rusii ca a noastra nu si-a permis sa experimenteze Pitestiul doar ca o simulare.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.