Traditii populare de Sfantul Andrei (II)

Traditii populare de Sfantul Andrei (II)

0 181

In seara de Sfantul Andrei, fetele si vaduvele isi fac „pe ursita” vrajind de petire, de dragoste, cautandu-si de noroc sau facand farmece de rautate, care trebuie sa se lipeasca de dusmani si de casele lor.


 


Jocul ustroiului


Intr-o casa de gospodar se aduna se strang 10 -12 fete, avand fiecare o paine, trei caciuli de usturoi, un fir de busuioc legate cu un gaitan rosu, si o sticla cu rachiu. Lucrurile se pun pe o masa intr-un colt al camerei, intr-o covata si se acopera cu o broboada rosie. Langa lucruri, pe masa, sta un sfesnic c-o lumanare aprinsa, care arde de cu seara pana in ziua. Langa masa, stau de straja doua babe, care baga bine de seama sa nu se fure din lucruri, ori sa nu puna cineva mana pe ele. La datina aceasta, pe langa fete, se strang si flacai; ei tocmesc lautari, canta si joaca cu totii. La miezul noptii fetele pun masa flacailor. Lautarii canta, glumele curg, ochii scanteiaza intre cei ce «traiesc bine», si jocul reincepe. Se joaca usturoiul catre ziua, fetele luand cu ele usturoiul, pe care-l seamana. Usturoiul de Sf. Andrei e bun de leac, si aduce noroc la ursita, la casa si gospodarie. Daca se fura din usturoi nu-i a bine; la casa aceea nu-i «Doamne ajuta», si fetei careia i se fura din usturoi nu-i merge bine. Furatul usturoiului se face de unii flacai ghidusi, ca sa rada sau sa faca in ciuda vreunei fete.


 


40 de fire de grau


Prin Bucovina, in unele parti, fetele, ca sa-si vada ursitul, pun sub capatai inspre Sf. Andrei, 41 de fire de grau menindu-le in chipul urmator: – Voi, 41 de fire de grau / Eu voi adormi / Si voi hodini, / Dar eu ma rog lui Dumnezeu, / Sa-mi trimita ingerul meu / Sa-mi arate pe ursitorul meu / Cel ce mi-i dat de Dumnezeu! Peste noapte, fetele cred ca-si vad in vis ursitul aratandu-li-se. Mai multe fete aprind lumanari; fata a carei lumanare arde mai intai se va marita prima.


 


Laura Moise


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.