Euroalegerile 2007 = romanopreselectia pentru 2008

Euroalegerile 2007 = romanopreselectia pentru 2008

0 148

Nu stiu daca ati bagat de seama un amanunt discret al finalului de campanie electorala. Europarlamentarii iesiti din urne la scrutinul de duminica, 25 noiembrie, sunt ultima grija a partidelor care i-au propulsat spre fotoliile din Parlamentul European. O fi adevarat ca prestatiile celor trimisi sa ne sustina interesele trebuie subordonate mai degraba intereselor marilor familii politice europene din care vor face decat celor abstracte ale tarii de bastina, dar parca prea sunt ignorati din toate bilanturile facute acum la sange de partide.


Insii care si-au castigat dreptul de a se incolona la casieria Bruxelles-ului pentru a incasa o leafa lunara de aproape 15.000 de euro lipsesc cu desavarsire din declaratiile liderilor de partid din Romania. Discretia sub care trec identitatea, meritele si competentele europarlamentarilor intareste impresia ca scrutinul pentru europene a fost o repetitie costisitoare pentru dublele alegeri interne de anul viitor.


Cu talentele noastre irepetabile, am reusit sa transformam un eveniment european intr-o afacere romaneasca, cu ciozvarte de procente ce compun, puse laolalta, ciolanul pe care si-l disputa aprig toti oamenii politici.


O oarecare dreptate exista si in ignorarea indivizilor ce vor imbraca costume europene la urmatoare sesiune de dezbateri in Parlamentul comunitar. La o privire chiar si neglijenta, nimic – dar absolut nimic – nu-i recomanda pe majoritatea pentru aceste mandate altminteri onorabile. Lotul de europarlamentari incropit de partide pare pleava poleita, scuturata din organigrama de partid.


Cu adevarat interesant de vazut ar fi fost negocierile purtate in sanul formatiunilor politice pentru a alege marfa de exportat la Bruxelles. Cum convingi un politician versat sa se exileze in Belgia, in colivia de aur a PE, cand toti stiu ca bataia pestelui e acasa? Unde, daca ai disparut pentru o vreme de pe sticla, din tocsouri si susanele, te-ai sters iremediabil din constiinta publica.


Asta n-o sa ne-o arate, insa, nici partidul cel mai fan al transparentei din Romania. Nici nu e nevoie, de altfel. In impaunarea sau dezamagirea neagra cu care fiecare partid si-a interpretat radiografia de la scrutin s-a citit ca-ntr-o carte deschisa ca euroalegerile din 2007 au fost de fapt romanopreselectia pentru 2008.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.