LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 142

Parfumul – Patrick Suskind


A fost odata – mai precis in Franta de secol XVIII – un barbat care a descoperit in distileria trupului sau un parfum trecator pe care voia sa-l stapaneasca pentru totdeauna: parfumul de tanara femeie. Cam asta este intriga uneia din cele mai frumoase, sublime si abjecte totodata, povesti spuse vreodata. Pariul de a aduce in fata ochilor cititorului? o lume de parfumuri, duhori, miresme a fost castigat pe deplin de catre inspiratul autor german. Grenouille, care nu cunoaste viata decat mirosind-o, amestec dureros de animal si creatura umana, a intrat deja in galeria universala a eroilor literari. Iar Suskind a reusit sa creeze o lume in care vechiul si noul se pot distinge prin miros, in care orice cuta a trupului omenesc este un receptacul de miresme si unde totul are o amprenta olfactiva.


Ploaie de stele – Matila Ghyka


Aparut pentru prima oara in Franta in 1933, romanul este o poveste de dragoste tesuta dupa modelul intrigii politiste, intre o falsa dactilografa (in fapt, o printesa) de la o institutie europeana si un functionar ce se va dovedi cel mai ilustru nume al aristocratiei din Boemia.
Decorul acestei intrigi il reprezinta Viena de dupa Primul Razboi Mondial, care incet-incet isi vindeca ranile aduse de dezmembrarea imperiului, si Praga — mistica si romantica. Personajele din mediul diplomatic si aristocratic, dialogurile rafinate si incarcate de referinte culturale, periplurile prin muzee, palate si restaurante — toate la un loc redau nostalgia unei lumi in care traditiile si valorile secolului al XVIII-lea erau inca vii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.