Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris)

Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris)

0 147

Tulpina ajunge pina la o inaltime de 40 centimetri. Frunzele zimtate neregulat formeaza – asemanator papadiei – o rozeta. Perioada de inflorire: martie-noiembrie. Florile, foarte mici, de un alb murdar, alcatuiesc o inflorescenta in forma de ciorchine; de tulpinitele subtiri atarna micile pastai? sub forma de inimioare fine.


Se foleseste partea superioara a plante


Se mai intalneste si sub alte denumiri: punga popii, buruiana de friguri, coada pisicii.



  1. Parti utile: Partile aeriene.

????????? Planta poate fi recoltata din luma martie-noiembrie


????????? Este folosita pentru obtinetrea de tincturi, infuzii si alte produse.



  1. Utilizari medicinale:

????????? In hemoragiile nazale, stomacale, intestinale si in metroragii (hemoragii uterine nereguiate).


????????? In cazul menstruatiilor abundente, se beau, timp de 8-10 zile inainte de venirea ciclului, zilnic cite 2 cesti de ceai.


????????? In timpul menopauzei, de asemenea, fiecare femeie ar trebui sa bea 4 saptamini de-a randul cate 2 cesti zilnic, sa intrerupa apoi pentru 3 saptamini si sa repete periodic acest tratament.


????????? Pentru hemoroizii care sangereaza, se fac mici clisme intestinaie, bai de sezut sau spalaturi cu infuzie calduta de traista-ciobanului.


????????? Regleaza circulatia sangelui, fiind indicata in mod deosebit atat in cazul de hiperiensiune cat si la hipotensiune arteriala.



  1. Preparate:

????????? In uz intern: Infuzia– se prepara din 1 lingutita de planta uscata la o cana de apa fierbinte din care se consuma zilnic 2-3 cesti, se intrebuinteaza cu mare succes in toate tipurile de hemoragii:


????????? Tinctura de traista-ciobanului: Traista-ciobanului proaspata, cu fiori, frunze, tulpina si pastai, se taie marunt si se introduce intr-o sticla pana la gat, se toarna deasupra rachiu de cereale sau de fructe de 38-40% (plantele sa fie acoperite) si se lasa sa stea 14 zile la soare sau la caldura.


????????? Puteti sa va procurati de la magazinele de produse naturale tincturi gata preparate.


????????? Intern: 30 de pic?turi de 3 ori pe zi, diluate ?n 50 ml apa.
Extern: tinctura diluata 1: 2 cu apa fiarta si racita pentru comprese.


????????? Comprese cu aburi: Se pun 2 pumni de traista-ciobanului, daca se poate proaspata, intr-o sita care se tine peste abur. Planta muiata la abur se baga intr-o bucata de panza care se aplica local sub forma de compresa.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.