Sfanta Elodia

Sfanta Elodia

0 167

Decanul Baroului Brasov, Teodor Moldovan, a anuntat ca institutia pe care o conduce a depus o plangere penala impotriva politistului Cristian Cioaca si a celor care l-au ajutat sa violeze si sa divulge corespondenta sotiei sale disparute, incalcandu-i astfel intimitatea. O decizie tarzie, dar probabil una dintre putine intelepte luate in cazul Elodia Ghinescu.


Cel putin in partea oficiala a desfasurarii anchetei. Pentru ca versantul neoficial, pe care aluneca cazul avocatei disparute inca de acum doua luni si jumatate, este mult mai abrupt. S-a cladit pe nesimtite, dar si cu multa nesimtire. A crescut din halda de gunoi care a strans anapoda mii de barfe, supozitii debitate de catre toti neavenitii la ore de audienta sau pe la colturi de televiziune, simulacre de anchete conduse din studiouri TV de catre justitiarii natiei.


In fiecare zi se deverseaza aici noile contributii ale criminalistilor de serviciu ai patriei, cu ochii carpiti de nesomn. O folclorista cu faima fezandata i-a compus o melodie, in care muzica intrece in imbecilitate versurile. Pe Internet s-a lansat de curand un joc pentru copii, intitulat „Gaseste-o pe Elodia!”. Un cofetar si-a botezat o prajitura cu numele disparutei, dar suspecteaza falimentul in cazul in care se va dovedi ca Elodia a fost moarta in toata aceasta perioada de cautari. Dintr-o pornire contra firii, tara intreaga se simte datoare sa participe cumva la gasirea celei mai cautate disparute din analele politiei. Se asteapta ca si strainatate sa-si da obolul la gasirea avocatei din Brasov, de cand detectivul angajat de familia acesteia a internationalizat cazul, imprastiind afise ce-o reprezinta pe Elodia in mai multe orase din Europa


Acumularea? a tot soiul de detalii picante din intimitatile virtuale ale Elodiei nu este singurul aspect grotesc al cazului. La capitolul strambatati concureaza cu succes publicitatea nemeritata de care se bucura cazul tragico-monden al Elodiei in comparatie cu alte cazuri de disparitii. Copii, adolescenti sau adulti fara faima continua sa figureze la cazuri nerezolvate, desi familiile lor nu mai stiu nimic de ei de ani buni. De la procesul lui Ramaru incoace, nici un alt caz n-a necesitat atata cheltuiala si efort cat tevatura Elodiei. Despre care nimeni nu stie in prezent daca s-o nuneasca crima cu premeditare, sangeros accident conjugal, sinucidere, disparitie inscenata.


Plangerea penala depusa de Baroul Brasov n-ar trebui sa incheie sirul demersurilor necesare pe tema Elodia. Cineva ar trebuit totusi sa se intrebe cat de mare este fisierul din care politistul Cioaca livreaza regulat presei transe regulate de intimitaturi presupuse a fi fost schimbate de avocata cu presupusii sai amanti. Chiar nu banuieste nimeni ca femeia n-ar fi autoarea intregului material? Cine o sa separe mail-urile pe care le-a tastat cu mana ei de contributia febrila a lui Cioaca, bunaoara, care pare interesat sa acrediteze versiunea sinuciderii pe fondul psihicului labil al sotiei sale?


Cineva ar trebui, cum ziceam, sa puna intrebarile acestea, inaintea ca vreunei edituri sa-i vina ideea sa publice in volum corespondenta Elodiei si sa lanseze o comanda pe cativa ani. Chiar si editura ar trebui sa se grabeasca cu oferta. N-ar fi exclus ca BOR sa doreasca s-o includa in calendarul sfintilor, sectiunea martire in casnicie si amante de treaba.


N-ar fi decat o noua deviatie – hagiografica, de data asta – a cazului, dar nu m-ar mira ca Diaconescu&Lazarus sa anunte maine-poimaine ca de la anul sarbatorim Sfanta Elodia pe 28-29 august, data la care s-a savarsit dintre noi.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.