Uraniu rasturnat in gara Feldioara

Uraniu rasturnat in gara Feldioara

0 159

O garnitura de 15 vagoane de tren venind de la Suceava se pregatea sa intre in gara Feldioara. Din pricina unei defectiuni a caii ferate, cinci vagoane au deraiat cu cativa metri inainte de a ajunge la destinatie. Incarcatura transportata era minereu de uraniu, destinat Uzinei R din Feldioara, care produce concentrat uranifer inca din 1978 si are o unitate de procesare a minereului de uraniu din tara din anul 1986.


Incidentul s-a petrecut in cursul diminetii de vineri. Conducerea Uzinei R au incercat sa gestioneze evenimentul in propria ograda astfel ca lucratorii de la Feldioara au muncit toata dimineata sa remedieze situatia. Spre orele pranzului insa, directorii Uzinei au fost nevoiti sa anunte Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Brasov, care si-a deplasat efectivele la fata locului. Cu ajutorul unei macarale de 120 de tone si al mai multor utilaje grele, s-a incercat vreme de cateva ore repunerea vagoanelor pe calea de rulare uzinala.


Prefectul judetelui, Adriana Dontu, prezenta la randul ei la locul incidentului, a declarat ca vagoanele erau inchise ermetic, astfel ca rasturnarea lor nu a produs si imprastierea minereului de uraniu in zona garii Feldioara. Un specialist in probleme de contaminare radioactiva a declarat, dupa efectuarea masuratorilor de rigoare, ca nu exista pericol de iradiere.


Ipoteza acestuia a fost confirmata si de reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului, care considera la randul lor ca emanatiile radioactive sunt sub limita legala de pericol.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.