Socialistii europeni impotriva rasismului

Socialistii europeni impotriva rasismului

0 160


La reuniunea de la Madrid din 7 noiembrie, Grupul Socialist din PE a adoptat o Declaratie – pregatita de Delegatiile romana si italiana – cu privire la recentele episoade de violenta si rasism din Italia. Redam integral textul declaratiei:


„Delegatiile italiana si romana ale Grupului Socialist din Parlamentul European isi exprima in comun amaraciunea cu privire la moartea violenta a Giovannei Reggiani, pentru care a fost acuzat un cetatean roman. Ambele Delegatii condamna puternic agresiunea rasista si organizata impotriva cetatenilor europeni din Romania, care sunt rezidenti legali in Italia.


Respingem cu tarie principiul ‘responsabilitatii colective’ care a fost folosit de cei din Italia care intentioneaza sa hraneasca ura si violenta in inima Europei, si reafirmam in mod puternic necesitatea de a lupta impotriva oricarui fel de rasim si xenofobie, a oricarei discriminari bazate pe nationalitate sau origine etnica, dupa cum se prevede in Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.


Ambele delegatii considera ca initiativele legislative nationale trebuie sa raspunda cerintei legitime de securitate si, in acelasi timp, trebuie sa respecte limitele care garanteaza libertatile si drepturile tuturor cetatenilor UE.


Ambele Delegatii cred cu tarie intr-o Europa extinsa, in valorile Uniunii Europene si ale spatiului Schengen ca un spatiu de libertate, securitate si justitie. Libertatea de circulatie peste granite in acelasi timp cu dreptul la traiul in siguranta in spatiul comunitar, precum si datoria de a controla granitele si de a da politiei si judecatorilor din fiecare stat membru instrumente pentru a coopera si a judeca orice tip de infractiune, constituie un pilon al cetateniei europene.


Imigratia aduce un beneficiu economic si cultural dar este absolut necesar sa fie gestionata. Statele membre trebuie sa abandoneze orice ezitare in definirea unei coordonari mai puternice europene pentru gestionarea fluxurilor migratoare in Uniunea Europeana.


Ambele delegatii considera ca provocarea reprezentata de integrarea si protectia minoritatii rroma trebuie gestionata la nivel european: nu este acceptabil ca minoritatea? rroma sa fie inca victima abuzurilor si discriminarii pe teritoriul Uniunii Europene, pe care e nevoita sa il evite deseori. Actiuni concrete impotriva acestor discriminari vor fi in centrul activitatii zilnice a PSE, fiind necesare in continuare politici adecvate.


Delegatiile romana si italiana intentioneaza sa reafirme si sa apere valoarea si importanta relatiilor solide de prietenie si cooperare economica, sociala si culturala precum si a parteneriatului strategic care leaga de mult timp Italia si Romania. Multumita acestor legaturi, mii de cetateni -si intreprinderi- traiesc si? lucreaza impreuna zi de zi in pace si armonie.”


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.