Trebuie evitata o ruptura intre Romania si Italia

Trebuie evitata o ruptura intre Romania si Italia

0 201

Reactiile la tristul eveniment al saptamanii trecute, in care a fost implicat un imigrant rrom, sunt extrem de prezente atat in viata politica cat si in presa din cele doua tari sau din Europa.


?


LA STAMPA


Ambasadorul Italiei in Romania, Daniele Mancini, a declarat, cu prilejul unei reuniuni a intreprinzatorilor italieni, ca ”este necesar sa se evite crearea unei fracturi intre Italia si Romania drept consecinta a recentelor fapte criminale”, comise in Italia.
Acest lucru este in interesul tuturor: atat al romanilor cat si al italienilor, comenteaza La Stampa, care il citeaza pe ambasadorul italian. Primii sunt in numar de cel putin 600.000 in Italia si cel putin 800.000 muncesc pentru cele 22.000 de intreprinderi italiene din Romania, care au investit in aceasta tara un capital imens. Si apoi pentru ca Romania este cu adevarat un tren in cursa, in crestere constanta. PIB-ul a crescut anul trecut cu 8 la suta, iar anul acesta va inregistra un indicator pozitiv de 6,5 la suta.
Se preconizeaza o crestere si pe viitor, deoarece tara, in pofida a toate, merge cu doua sau trei viteze. O viteza intereseaza mai mult sau mai putin o jumatate de milion de persoane, grupul restrans al hipermiliardarilor. Cei care cumpara masini Porche si care vor deveni clientii foarte atasati de concesionarul Ferrari, ce se va deschide curand. Doua sau trei milioane de romani au salarii intre 1.000-2.000 de euro, in timp ce peste 11 milioane se descurca cu salariul cuprins intre 200-600 de euro.


Agentia France Presse.


Comunitatea romaneasca din Italia este aratata cu degetul, dupa arestarea unui tigan roman suspectat de agresarea unei femei – ancheta nu a stabilit inca daca ea a fost violata (se pare ca NU!) – in apropiere de Roma, care a determinat guvernul sa reactioneze si care a socat populatia din Peninsula, unde imigrantii respectivi, recent sositi, sunt perceputi ca o amenintare pentru securitatea tarii, scrie joi, intr-un comentariu transmis din capitala italiana, agentia France Presse.
Giovanna Reggiani (47 de ani), sotia unui capitan de marina, a fost gasita in stare de coma marti seara intr-o rapa in apropiere de o tabara de la periferia Romei unde traiesc numerosi tigani originari din Romania. Presupusul sau agresor, un tigan din Romania, in varsta de 24 de ani, a fost arestat. AFP mentioneaza ca ancheta n-a stabilit inca daca victima a fost violata, asa cum au relatat mass-media italiene. Agresiunea survine dupa alte diverse fapte care pun in cauza cetateni romani, care au alimentat aparitia unui curent xenofob in Peninsula.


Ce spune Agentiei Nationala pentru Romi.


Dupa cum arata presedintele ANR, Gruia Ioan Bumbu, ANR este organul de specialitate al Guvernului care se ocupa monitorizarea, evaloarea si implementarea strategiilor publice pentru romi. De infractionalitate sau prevenire acesteia se ocupa MIRA”.


Cetateanul roman de etnie roma nu a actionat ca cetatean al Romaniei ci ca simplu om care a facut o fapta si trebuie condamnat conform legii, a declarat, vineri, pentru Agentia ROMPRES, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi (ANR) din cadrul Guvernului, Gruia Ioan Bumbu.
„Din pacate se intampla si fapte de acest fel. Toata lumea vorbeste despre infractorul rom dar nu vorbeste si despre persoana care a vazut si a alertat politia care era tot de etnie roma. Se vorbeste decat despre partea rea a lucrurilor”, a spus presedintele ANR.
Potrivit lui Gruia Ioan Bumbu, in Italia traiesc aproximativ 1 milion de cetateni romani 50.000 fiind de etnie roma. Dintre acestia numai 42.000 de cetateni romani de etnie roma sunt inregistrati.
Gruia Iona Bumbu a precizat ca a mai efectuat deplasari in Italia inca de acum trei luni in orase precum Livorno, Milano, Torino unde s-a intalnit cu primarii de acolo, cu cetatenii romani de etnie roma pentru a gasi solutii comune legate de problematica romilor.
„Incercam sa construim relatii bune si sa gasim solutii comune bune pentru ambele parti la ceea ce inseamna problematica existenta”, e adaugat Bumbu care a precizat ca agentia pe care o conduce nu poate lua masuri prin care sa interzica plecarea din tara a cetatenilor de etnie roma care au comis delicte in Romania.

Vlad T.


?




COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.