Gara Regala din Sinaia, in pericol

Gara Regala din Sinaia, in pericol

0 185

Ordinul Arhitectilor din Romania trage un semnal de alarma disperat, in urma anuntului ca o parte a Garii Regale din Sinaia, din patrimoniul national, va fi daramata pentru ca e prea aproape de DN1 si incurca traficul auto.


Arhitectii sustin ca nu cunosc motivele primariei pentru aceasta actiune, dar presupun ca scopul este largirea unui drum alaturat si considera ca demolarea cladirii este un abuz.


?


Singurul oras cu doua gari regale


Sinaia este singurul oras din Romania care se poate mandri cu doua gari regale. Cea veche a fost construita in anul 1886 de directia generala a Cailor Ferate Romane pentru regele Carol I. In aceasta gara oprea si opreste in continuare Orient Expressul, cel mai vestit tren din Europa. Pe peronul ei, se afla o placa comemorativa in amintirea primului ministru roman Ion Gheorghe Duca asasinat de legionari in anul 1933.


Cealalta gara a fost construita intre 1938-1940 la comanda regelui Carol II, dupa planurile renumitului arhitect Duiliu Marcu care a mai proiectat Hotelul Athene Palace, Biblioteca Academiei Romane, Opera Timisoara si Palatul CFR Bucuresti. Este o cladire din piatra care poarta insemnele regale ale lui Carol II, dublul CC care se vad si astazi pe clanta usilor si a fost rezervata exclusiv familiei regale, si a oaspetilor ei. Constructia avea si o remiza pentru adapostirea trenul regal. In salonul oficial de primire, dincolo de geamurile cu perdele grele se gaseste o pictura murala patrata de 5,50 m care reprezenta o vanatoare domneasca, cu 8 personaje in marime naturala. Fresca realizata de Dimitrie Stiubei are si o inscriptie: Basarab Voievod secol XIV.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.