Titanic la Brasov – cu Aristotel Marzescu

Titanic la Brasov – cu Aristotel Marzescu

0 200

Nu cred sa mai fie cineva care sa nu fi vazut blockbusterul american „Titanic” in regia lui James Cameron. Pana si copiii – sau mai ales ei – asociaza aventura dramatica a celebrului vas de croaziera cu chipurile telegenice ale lui Leonardo di Caprio si Kate Winslet, protagonistii peliculei regizorului american. Indusi in eroare de versiunea cinematografica a scufundarii Titanicului in primavara lui 1912, cinefilii ar putea sa creada ca cel mai pretios obiect de pe vas era bijuteria pe care o purtase eroina principala in noaptea fatidica, recuperata ulterior de scafandri de pe fundul Oceanului.


S-ar insela amarnic, insa. Dupa cum a dovedit o licitatie organizata deunazi la Londra, cel mai scump obiect legat de tragedia navei nu se afla la bord in noaptea cu pricina si era o cheita minuscula, uitata la tarm din greseala. Cheia deschidea dulapul binoclurilor, instrumente ce ar fi permis navigatorilor sa observe din timp icebergul urias care a provocat ruperea in doua a vasului. Secundul care o purta mereu asupra lui fusese lasat pe uscat si a uitat s-o predea inlocuitorului sau.


La Brasov, filmul are cu siguranta o multime de fani. Dar povestea cheitei are si ea o replica, mult mai modesta, asa cum se si cuvine de altfel. In versiunea brasoveana, vasul este un spital. Marzescu, pre numele sau. Care n-a intrat la apa, precum Titanicul, dar s-a scufundat in bezna. Cele doua imersiuni au fost provocate de un acelasi obiect – o cheita. In varianta americana, purtatorul ei era unul din secunzi. La Brasov, ea se afla in buzunarul electricianului. Care n-a fost de gasit in noaptea fatidica de acum o luna in care curentul a cazut in zona timp de mai multe ore, iar medicii n-au putut porni generatorul din dotare. Pentru simplul motiv ca era incuiat intr-o incapere a carei cheie o tinea permanent la el electricianul lipsa la apel.


Din fericire, n-a murit nimeni. Dar nici Marzescu nu va fi scos la mezat decat in scenariile de licitatie ale lui Aristotel Cancescu, Titanicul samsar al spitalelor brasovene.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.