Deviatie genetica la Sacele

Deviatie genetica la Sacele

0 250

Un rom din mahalaua Sacelelor da semne ca gena tiganeasca sufera oarece mutatii in zona Brasovului. Omul risca chiar sa fie poftit afara din etnia balaoachesa daca nu-si revine curand.


La periferia municipiului Sacele se consuma in anonimat un eveniment genetic. Un rrom de treaba tine cu tot dinadinsul sa manifeste un comportament deviant fata de cel al semenilor sai. In vreme ce tiganii cu care se invecineaza sunt cu totii specialist in sterpelirea de cablu electric, (r)omul cu pricina procedeaza altminteri. Nu numai ca nu-l fura, dar si-a deschis un credit la banca pentru a cumpara un colac de vreo 200 de metri de cablu. A scos din buzunar – din cel personal, nu al altora, cum obisnuiesc sa procedeze coetnicii sai – peste 100 de milioane de lei vechi, ca sa se lege legal la reteaua de curent electric.


De cand a hotarat, insa, sa urmeze calea legala, are numai belele. Firma cu care a contractat lucrarea a montat stalpii pe o proprietate privata, al carei detinator ameninta acum cu tribunalul. In plus, tiganul nostru nici nu si-a luat prevederea sa incheie un contract cu montatorul. Acum este nevoit sa plateasca din nou autorizatia de la Electrica si sa spere ca firma contractanta sa recunoasca banii pe care i-a primit in avans de la romul nostru ghinionist pentru a-i face lucrarea.


Pana una-alta, romul sacelean a ramas cu colacul de cablu in curte, un tablou electric fara contor si multe datorii la banci.


Nu-i inteleg si pace pe domnii astia de la Electrica. Dau si eu peste un tigan unic ce vrea sa se lege legal la stalp si care le contrazice toate evidentele conectarilor ilegale, iar ei ii mai pun si bete-n roate! Putina intelegere, ce dracu’, pentru acest caz deosebit de deviere genetica, pentru care bietul om plateste deja cu varf si indesat.


Mare minune ca toate necazurile sa nu i se fi tras de la vreun descantec cu blestem, comandat de bulibasa local, pentru prezervarea puritatii etnice si traditiei seculare de furaciuni si bransamente ilegale.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.