Adio, Luciano Pavarotti

Adio, Luciano Pavarotti

0 263

Mii de oameni si-a luat ramas-bun de la Luciano Pavarotti. Funeraliile celebrului tenor, rapus de cancer la 71 de ani, au avut loc in orasul sau natal, Modena. Catedrala din Modena a fost neincapatoare pentru miile de oameni care vroiau sa-si ia adio de la maestru. Portile au fost inchise dupa ce au intrat 800 de persoane – apropiati ai familiei, politicieni, vedete din intreaga lume.


La funeraliile celebrului tenor au participat cantareti de muzica rock si pop care au colaborat cu el: Bono, liderul grupului U2, rockerul italian Zucchero, tenorul Andrea Bocelli, soprana Raina Kabaivanska, din Bulgaria.


Nu a fost lasat inauntru niciun fotograf si doar doua canale de televiziune italiene – RAI si SkyTG24 – au obtinut permisiunea sa filmeze. Slujba a fost transmisa pentru miile de oameni prezenti pee crane uriase.


Tenorul a fost inmormantat in cimitirul de la marginea orasului natal, acolo unde sunt inmormantati parintii sai si fiul lui, Riccardo, care a murit la nastere.


„Amintiti-va de mine ca de un cantaret de opera”, spunea Luciano Pavarotti in ultimele luni de viata.


?


Luciano Pavarotti s-a nascut la Modena, in nordul Italiei, pe 12 octombrie 1935. El este singurul cantaret de opera care a vandut mai mult de 100 de milioane de discuri. Pavarotti a debutat in 1961 si de-a lungul carierei sale a interpretat multe roluri celebre. Cu rolul din opera lui Donizetti „La fille du regiment” interpretat in 1972 la Metropolitan Opera din New York a obtinut un record de 17 bis-uri. Tenorul a jucat in multe opere televizate, a castigat numeroase premii Grammy, discuri de aur si discuri de platina. Pavarotti gazduia anual concertele caritabile „Pavarotti And Friends” in orasul sau natal, Modena, unde interpreti din diverse stiluri muzicale cantau in scop caritabil. Printre concerte s-au numarat cele dedicate victimelor din Bosnia, Guatemala, Kosovo, Irak si copiilor soldati. Pe 12 decembrie 1998 a devenit primul si, pana in prezent, unicul interpret de opera care a aparut in emisiunea „Saturday Night Live”, cantand alaturi de Vanessa L. Williams. Tenorul a mai cantat impreuna cu trupa de rock irlandeza U2, in 1995. In 1998, Pavarotti a fost recompensat cu Grammy Legend Award, un premiu acordat numai in ocazii speciale si decernat, de la crearea lui in 1990, doar unui numar de 15 celebritati din industria muzicii. In 2003, tenorul a lansat ultima sa compilatie, „Ti Adoro”, pe care a abordat stilul „popera”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.