Voda Adomnitei si loboda din curtea scolii

Voda Adomnitei si loboda din curtea scolii

0 253

Ministrul Invatamantului, care Adomneste peste scoalele romanesti, a avut marea revelatie despre cea mai temeinica metoda de a-i examina pe candidatii la liceu in ultimul moment care ii mai permitea sa se lamureasca. Cu alte cuvinte, Cristian Adomnitei s-a luminat noaptea. Cea dinspre 31 august si 1 septembrie, cand a postat pe site-ul ministerului decizia de inlocuire a Testelor Nationale cu Tezele cu subiect unic.


Postarea la miez de noapte l-a scutit de protestele organizatiilor din Invatamant, precum Federatia Educatiei Nationale, ?Asociatia profesionala pentru educatie si cercetare EDU CER si Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei. Care critica tezele ministrului si suspina dupa veche, de-acum, metoda de testare a aspirantilor la liceu.


Acum, chiar introdusa la modul lejer fraudulos la care a fost facuta, noua prevedere nu pare atat de abuziva si nepotrivita pe cat o contesta carcotasii. Daca n-ar fi fost aroganta bizantina cu care domnitorul peste scoli Admnitei decreta sententios „Nu vor mai exista Testari Nationale cat voi mai fi eu ministru!”, mai ca am fi dispusi sa credem ca tezele cu subiect unic – doua pe an, in clasele a VII-a si a VIII-a, la romana si matematica, optional istorie si geografie – sunt mai relevante pentru testarea cunostintelor elevului.


Unde mai pui ca masura intrata prin efractie in miez de noapte in scripte nici nu mai trebuie sa astepte girul Parlamentului pentru pachetul legilor in educatie.


E drept, pe de alta parte, ca si expresia „cat voi mai fi eu ministru” are partea ei de desertaciune si infatuare. Ori a aflat Adomnitei ca motiunea de cenzura a PSD ciocaneste tot mai timid la poarta Guvernului si atunci mizeaza pe inca un an de guvernare, ori este una din umflarile in pene specifice ministrilor si baietilor cu oarece responsabilitati de pe la noi, cand vor sa se dea cocosi in fata pasaretului elector.


Mi-e teama, insa, ca succesorul lui Adomnitei, oricare va fi el, va specula exprimarea nefericita a ministrului pentru a schimba din nou forma de verificare a cunostintelor pentru absolventii de gimnaziu. Indiferent ce alta metoda va propune, va aduce, nu-i asa, o cuvenita indreptare masurii tiranice si discretioniste a lui Adomnitei.


Vifor Rotar


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.