La 1 septembrie incepe un nou an bisericesc

La 1 septembrie incepe un nou an bisericesc

0 230

Biserica praznuieste la 1 septembrie Indictul, adica inceputul anului bisericesc. ?Decalajul de trei luni intre inceputul anului bisericesc si anul nou are o explicatie simbolica si administrativa.


?


Un nou ciclu al mantuirii


Semnificatia simbolica este legata de creatia lumii. Toamna este anotimpul socotelilor lumesti si duhovnicesti, pentru a putea pune „un inceput bun” pentru perioada urmatoare. La fiecare inceput de an bisericesc, crestinii fac ca o recapitulare a raiului. Asa cum acum se strang roadele pamantului, tot asa acum incepe un nou „ciclu al mantuirii”. Explicatia administrativa arata ca in Biserica din vechime, dupa incheierea verii avea loc intrunirea sinodului local, in cadrul caruia se facea un bilant si se stabileau perspectivele pentru anul urmator.


Sarbatoarea Indictionului, a inceputului anului bisericesc, este un fel de revelion duhovnicesc. Anul liturgic marcheaza etape duhovnicesti ale cresterii noastre in Dumnezeu. Deci scopul lui este formarea noastra, cresterea lui Iisus Hristos in noi.


Inceperea anului bisericesc la 1 septembrie este o mostenire din Vechiul Testament. Dumnezeu a poruncit ca poporul evreu sa praznuiasca in mod deosebit luna septembrie, pentru ca acum oamenii culegeau roadele pamantului. In prima zi din aceasta luna, evreii aveau zi de odihna si aduceau Domnului ardere de tot.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.