Nici Banca Mondiala nu vede reformele din Justitie

Nici Banca Mondiala nu vede reformele din Justitie

0 222

?


In perioada 24-29 iunie, o echipa a Bancii Mondiale a efectuat la Bucuresti o misiune de verificare a stadiului “Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar”. Iata o stire care, fara ajutorul profesionostilor de la ROMPRES, putea trece neobservata. Pe fond BM ne atrage atentia ca in Romania Justitia este „tot in curs” de modernizarea ca reforma dorita si promisa in acest domeniu ramane doar vis si ca asteptarea noastra este foarte departe de implinire.


?


Justitia romana – reforme lente si practici prafuite!


Misiunea Bancii Mondiale s-a aratat serios ingrijorata de incetinirea ritmului reformelor sistemului judiciar, de progresele insuficiente ale reformei Codului Penal si Codului de Procedura Penala, cat si de o serie de polemici iscate pe marginea Legii privind Agentia Nationala de Integritate (ANI) sau legate de interferentele politice in activitatea magistratilor.


De asemenea, reprezentantii Bancii Mondiale au atras atentia asupra progreselor inregistrate in promovarea unor proceduri obiective de numire a magistratilor, bazate pe merit, remarcand insa ca practica numirii directe a magistratilor, fara sustinerea unui examen, continua sa fie folosita pentru un numar semnificativ de posturi, desi legea prevede ca aceasta procedura sa fie folosita doar in cazuri cu “caracter exceptional”.


?


Reactii romanesti extrem de virave


Criticile aduse de Banca Mondiala stadiului reformei sistemului judiciar din Romania sunt o ingerinta in activitatea justitiei, considera Consiliul Superior al Magistraturii.


CSM a replicat ca informatiile de care a beneficiat Banca Mondiala au fost fragmentate, iar criticile acesteia sunt “neintemeiate”. “Acuzatiile Bancii Mondiale la adresa CSM nu au fundament real si nu intra in sfera atributiilor acesteia”, se arata in comunicatul transmis de Consiliu.


Tot mai clar este pentru toata lumea ca un pas inainte si doi inapoi, nu inseamna reforma, ca aceasta ramane doar in programele partidelor, care odata ajunse la putere ne arunca de apropape doua decenii praf in ochi.


Pana cand?


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.