Cu masina prin UE

Cu masina prin UE

0 234


Cand te saturi de ograda ta zici sa mai iesi la plimbare sau dus de treburi si pe la altii. Asa au facut si cativa amici de ai mei, unii plecand peste granita in concediu, altii cu afaceri, insa cu totii in masinile lor. La intoarcere i-am intrebat ce au vazut, cum s-au simtit si ce probleme au intampinat. Astfel am putut trage concluzia ca si printre politistii celorlalte tari apartinand? UE se mai gasesc uscaturi, nu numai la noi.


Astfel, un amic de etnie bulgara, dar vorbind perfect romaneste, a hotarat sa-si petreaca vacanta la Nisipurile de Aur. La vama nu a avut probleme. Acestea au aparut pe parcurs, mai bine zis pe sosele, unde a fost in mai multe randuri oprit de echipaje ale Politiei bulgare. Intelegand cam ce vroiau sa faca politistii cu el, a dat-o pe bulgareste. Asa a reusit sa scape cu buzunarul intreg, ba i s-a mai spus intr-un loc ca daca nu ar fi stiut bulgareste, ori ar fi fost amendat, ori ar fi trebuit sa iasa cu ciubucul.


Alt amic, trecand granita cu Ungaria , a trebuit, dupa cativa kilometri, sa opreasca intr-o parcare, tras pe dreapta de politistii maghiari. Ba ca aia nu e asa, ba ca ailalta nu e in regula. Amicul, trecut prin deastea, nu s-a lasat impresionat si nu a impins decat? 20 de euro pentru cartusul de tigari in plus fata de cel permis la vama. Tantalaul lasase tigarile pe bancheta din spate, la vedere. Fiind purtator de mustata pe oala, politaii il tot intrebau daca nu stie ungureste, insa el a tinut-o in engleza. Daca “ tudomaia “ putin maghiara, ar fi scapat. Si , din cate am auzit si de pe la altii, se pare ca este un obicei la unguri sa te opreasca politia dupa ce treci granite si sa te taxeze ea.


Daca treci prin Cehia intalnesti alta smecherie. Esti oprit de politai si, dupa un control ca de rutina, ti se spune ca nu ai? “ vignette “ , mai pe romaneste taxa de autostrada,? valabila, Daca esti moale ai sansa sa scapi de ceva bani. Daca ai insa sange in tine, esti pana la urma, lasat in pace. Cum a patit-o un alt amic de al meu. Dupa ce i s-au verificat actele si i s-a spus povestea cu “ vignette “ omul n-a iesit din engleza. Aia fiind tufa in domeniu, amicul a cerut translator, refuzand orice plata si spunand ca taxa pentru translator trebuie sa o suporte politaii. Auzind asta, i s-a dat voie fain frumos sa-si continue drumul fara a mai baga mana in buzunar dupa ciubuc.


Dupa cum se vede, orientalismul are radacini de hrean in spatiul ex-influentat de sovietici. Deci nu suntem numai noi, romanii, “ smecheri de smecheri “ !


?


?


Dan Bota???????????????????


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.