Nevoia de sange

Nevoia de sange

0 267


??????????? O statistica demonstreaza ca? la noi in tara donarile de sange se ridica la jumatate din necesar. Motivatii si explicatii pentru acest lucru se gasesc cu duiumul, cea mai trasnet fiind chestia cu trecutul comunist – o placa uzata dupa 17 ani, dar bagata ori de cate ori trebuie data vina pe cineva – trecut ce a declansat egoismul in om. Vrajeala. Omul, beneficiarul democratiei salbatice postrevolutionare, este mult mai egoist decat cel de pana in ’89. Contrariul nu mi-l poate dovedi nimeni si cu nimic. Iar lipsa donatorilor are alte explicatii. In primul rand nu se face destula propaganda audiovizuala pentru aceasta actiune. Iar cea facuta sufera in mare parte de kitsch.Iar avantajele unei donari de sange sunt cam schioape sin u mai intereseaza pe multi. Inca un aspect care diferentiaza actiunea? de donare de sange ante si postrevolutionara este ca inainte, cand te angajai, erai trimis sa donezi sange pentru analize, practica nemaiintalnita azi. Si pe buna dreptate, nu poti oblige omul la asa ceva. Nu in ultimul rand trebuiesc mentionate si conditiile impuse postrevolutionar donatorilor. Sa aiba intre 18 si 65 de ani, femeile sa aiba o greutate minima de cel putin 56 kg. iar barbatii de 60 kg., sa fie fara trecut hepatic si sa spuna, in cadrul unui interviu, cu sinceritate absoluta, ce si cu cine au facut-o in ultimele saptamani. Nu este ceva de ras pentru ca o boala cum ar fi sifilisul, SIDA si alte asemenea nu apare la nicio analiza chiar in urmatoarele zile ca sa poata fi depistata.


??????????? La centrul de recoltare al sangelui se procedeaza in felul urmator: te prezinti, iti ia putintel sange din deget pentru stabilirea hemoglobinei – cu aceasta ocazie ti se face gratuit si un set de analize pentru care, pe la diferite laboratoare dai o gramada de bani – ti se ia interviul, dupa care treci la donare. Oricum, fata de trecut, conditiile in care ti se ia sangele sunt mult modernizate. In final ti se da o adeverinta ( in caz ca ai nevoie de scutire la serviciu ) si bonul valoric pentru alimente.


??????????? Din pacate la noi in tara, dupa cum am mai spus, se arata prea putin opiniei publice cat de necesara este donarea si stocarea unor cantitati cat mai mari de sange. Crucea Rosie nu se implica si nici Biserica. De asemene nici mass-media. Ceea ce in Occident nu se intampla. Acolo, pe toate caile, se solicita o colaborare cat mai fructuoasa a populatiei in aceasta privinta. Dovada si sosirea in Romania, in cadrul unui turneu prin tarile foste comuniste in favoarea donarilor de sange, a unui francez care, in urma unui accident, a fost salvat tocmai gratie existentei suficientei cantitati de sange donat.


??????????? Nu doresc sad au sfaturi sau solutii intr-un domeniu care, poate, ma depaseste. Dar sunt destui cei care ar trebui sa se simta obligate la o implicare mai active.


?


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.