Dumbravita – 500 de ani de atestare documentara

Dumbravita – 500 de ani de atestare documentara

0 247

Comuna Dumbravita este o asezare romaneasca, ce dateaza de o jumatate de mileniu. 1507 este anul primei atestari documentare a comunei Dumbravitei. Datorita importantei? sale, zona a fost numita „Delta Brasovului” sau „Delta dintre munti”. Este locul cu cea mai mare concentrare a pasarilor de apa din judetul Brasov si unul din cele mai reprezentative din Transilvania, mai ales in migratie.


Pentru a marca 500 de ani de atestare documentara, Primaria si Consiliul Local Dumbravita vor organiza in 18 august, „Zilele Dumbravitei”, suita de maifestari culturale, artistice si sportive.


?


Obiective turistice in zona


Complexul piscicol Dumbravita este declarat arie naturala protejata, fiind identificate peste 150 de pasari, conform conventiilor internationale. Aici se afla cel mai importat loc de concentrare a pasarilor de apa din judetul Brasov, fiind apreciat cel mai reprezentativ din Transilvania.? Pentru cateva specii este zona cu cele mai mari efective observate in Transilvania: barza neagra, egreta mica si mare, garlita mare, califarul alb, motiv pentru care zona a fost numita „Delta Brasovului” sau „Delta dintre munti”. Aici, in timpul cuibaritului, se pot observa si alte pasari, incepand de la rata mare, rata rosie, rata cu cap castaniu, starcul pitic sau buhaiul de balta, pana la presura de stuf. Toate isi au cuibul in stuf, papura, rogoaze sau salcii. In migratie, toamna si primavara se pot observa mii de pasari zilnic, precum rate si gaste salbatice – 23 de specii, corcodei, fundaci, berze, starci, egrete, pasari de tarm, pescarusi etc. Uneori apar si unul-doi pelicani, precum si lebede.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.