Dumnezeu ne vede si ne-aude, SRI arhiveaza informatia

Dumnezeu ne vede si ne-aude, SRI arhiveaza informatia

0 236

Inhumarea celui mai nonconformist dintre actorii si oamenii de spectacol din Romania a spulberat mitul vocii cavernoase si teribil de penetrante care a animat Teleenciclopediile multora dintre noi. Cea a lui Florian Pittis, motul plecat sa le masoare ingerilor podoaba capilara si sa-i convinga si pe ei de adevarul zicerii ca nu conteaza cat de lung au parul, daca n-au nimic sub el. Abia coborarea sa in cimitirul rezervat artistilor a dezlegat limbile clevetitorilor ori ale celor care l-au cunoscut. Asa am aflat ca rockerul rebel era purtatorul de cuvant al unei loji masonice de renume, in principiile careia credea cu convingere.


Contaminati de tonul dezvaluirii in cazul Pittis, CNSAS doreste sa insufle aceeasi atmosfera de deconspirare si dupa inmormantarea Patriarhului Teoctist, trecut la cele vesnice cu cateva zile inainte. Membrii Consiliului de Studiere a Arhivelor Statului vor decide astazi daca aproba propunerea lansata recent de Mircea Dinescu, de a-i viziona la dosar pe candidatii la scaunul de Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane. O decizie care ar buscula cutumele ortodoxe potrivit carora, chiar in cazul extrem in care un inalt prelat s-ar lasa cautat in scriptele secrete, operatia ar avea loc doar dupa ungerea in post si doar la cerere.


Initiativa de a arunca un ochi peste deloc sfintele scripturi din arhive ce consemneaza diversele implicatii ale slujitorilor Domnului in fapte foarte lumesti nu intruneste consensul deplin nici macar in sanul CNSAS. S-au auzit deja voci foarte placute Celui de Sus care spun ca scotocirea dupa pacatele de limbutie si tras cu urechea ale preotilor nu este deloc o prioritate a Consiliului. Care ar avea prea mult de lucru si fara sa se mai incarce cu trecutul presupus a musti de delatiuni si rapoarte despre pacatele credinciosilor.


Greu de crezut ca BOR nu va gasi resursele pentru a trece nestingherita si cu dosarele intacte si nerasfoite de maini profane de indiscretia subita a CNSAS. Prea e lunga traditia de secretosenie si mister ce invaluie lucrarea bisericeasca pe la noi ca sa se intrerupa la toate mofturile deconspiratorilor. In plus, s-ar putea sa fie si o problema de siguranta nationala, care n-are nevoie de nici o justificare cand vine vorba sa apere prestigiul de care se bucura in ochii enoriasilor. Sondajele cu topul increderii, publicate de orice institutie de sondare ce se respecta, au prima pozitie rezervata Bisericii pentru multa vreme de acum inainte. N-am informatii sigure, dar chenarul in care scrie „Biserica” si care deschide topul pare ca face parte din setarile standard ale formularului.


In conditiile astea, BOR va continua sa marsaluiasca prin plaiurile mioritice pe drumul misiei sale, ce pare o derivatie stradala pe masura cararilor misterioase si de nepatruns ale Domnului.


De fapt, nu stiu ce spera societatea civila de la capii Bisericii Ortodoxe Romane, cultivatoarea unei cucernicii suspect de oculte cand e vorba despre trecutul slujbasilor sai. Prelatii harsiti in taina spovedaniei se vor lasa cu greu induplecati ca cineva sa-i pipaie si pe ei prin partile ascunse publicului. Sfantul Sinod va gasi, cu siguranta, o scuza din cele mai evlavioase pentru a se deroba privirilor indiscrete. Care ar putea gasi ba niste epoleti pe cate-o sutana, ba cate-o gaura cat pumnul in patrafirele de spovedanie, pe unde franturi de confesiuni au ajuns in arhiva de sunete a Bisericii.


E drept, apoi, ca si deconspirarea asta trebuie sa se petreaca in niste limite rezonabile. Altminteri riscam sa afla ca fraze de genul „Domnul este sus si vede” sau „Sa te-auda Dumnezeu” sunt consecinta naturala a faptului ca SRI-ul nu este singura institutie din Romania cu ochiul si timpanul excesiv de dezvoltate.
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.