Preafericitul Teoctist a plecat – biserica ramane!

Preafericitul Teoctist a plecat – biserica ramane!

0 241

L-am intalnit de doua ori. De doua ori m-a bunecuvantat. Odata m-a emotionat atat de tare ca pret de cateva momente nu am stiut de mine. Altadata m-a surprins, puternic,? prezenta de spirit a? acestui om care, in ciuda celor 88 de ani, a intuit si mi-a vorbit deschis despre? o atitudine pe care, cu toate? efoturile mele? de a o masca, mi-o citise.


?


Preafericitul patriarh TEOCTIST a plecat la cele vesnice-despre morti numai de bine, un nou patriarh va fi ales – sa vedem de unde si cu ce pleaca la drum.


Mai intai numai de bine


(1) Readucerea Bisericii Basarabiei in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane: hotarare, darzenie, perseverenta, curaj!


(2) Prima vizita a unui papa intr-o tara majoritar ortodoxa: mare viziune, uriasa deschidere!


(3) Excelenta acoperire a comunitatilor romanesti de pretutindeni-statul roman are mult de invatat de la BOR, in ceea ce priveste relatia cu romanii din afara tarii, atat? in plan diplomatic cat si in plan, economic, social, cultural!


Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!


?


Acum sa vedem de unde si cu ce pleaca la drum? noul patriarh:


1) Statistic:



  • 90%dintre romani isi marturisesc credinta in Dumnezeu, ?
  • 86% au incredere in Biserica,
  • 60% declara ca se roaga zilnic.

Excelenta pozitie de start!


Dar, este (bineinteles) si un dar:



  • doar 10% dintre romani merg regulat si frecvent la Biserica,
  • intre 20 si 30% fie cred in reincarnare, fie nu cred in viata de apoi.

Este aici un front de lucru (poate chiar de lupta) pe care e nevoie de multa munca, de perseverenta, de daruire; viitorul patriarh va avea multe de facut, foarte multe de coordonat.


2) Nu mai putin contradictoriu se prezinta si clerul, de la absolventul de teologie aspirant la hirotonisire pana la cei mai inalti prelati si se cuvine sa adaugam aici si credinciosii laici care sunt, astazi, membrii ai Adunarii Nationale Bisericesti si implicit ai Colegiului Electoral.


In raport cu toti acestia noul patriarh va trebui:


sa faca poporul roman sa uite sfatul cu putere de zicala “nu face ce face popa”, jurnalele? de la ora 5 sa ramana fara preoti beti, care fac accidente auto si mai si fug de la locul faptei, fara preoti care din diverse motive se dau la turma pe care ar trebui doar sa o pastoreasca etc., sa puna in concordanta vorba si fapta preotului cu misiunea acestuia.


sa aiba taria sa ceara tuturor prelatilor (chiar si acelora care membrii fiind in Sfantul Sinod sau doar in Colegiul Electoral stie ca l-au votat) care au colaborat cu securitatea sa se retraga din fata turmei, dandu-le, in cadrul Bisericii,d esigur, alte insarcinari.


sa ceara tuturor adunarilor eparhiale sa inlocuiasca pe acei credinciosi laici, alesi in diferite structuri ale Bisericii, care au colaborat cu securitatea sau care oameni politici fiind, numele lor a fost pus in legatura cu fapte de coruptie.


??? 3) Sa defineasca idealurile ce pot insufletii populatia Romaniei, pentru a stopa astfel procesul de decadere, de transformare a poporului roman in populatie, misiune extrem de dificila, avand in vedere, printre altele, ca la noi liantul s-a gasit intotdeauna greu si a tinut putin.


??? 4) Sa gaseasca formulele necesare prin care sa coaguleze acele? forte ale societatii civile (fara a implica puterile statului, nu inca de drept), forte, care sa permita dreptatii sa patrunda, sa se afirme si sa domine VIATA Romaniei.


??? 5) Sa fortifice bazele activitatii caritative a Bisericii Ortodoxe Romane si sa o extinda ?in Romania. Aproape jumatate din populatia tarii traieste sub pragul de saracie. Tot in Romania copiii milioanelor de romani plecati la munca in strainatate au nevoie de un gen de sprijin in care Biserica este calificata si pe care trebuie sa-l acorde. Sunt in tara mii de personae (batrani, bolnavi mintal sau cu alte handicapuri) pe care practic societatea i-a abandonat, dar pe care Biserica daca vrea sa fie Biserica trebuie sa-i sprijine.


??? 6) Sa opreasca motorul fabricii de vorbe „ROMANIA SRL”, sa miste Academia Romana, pentru ca impreuna sa arunce in arena societatii civile


·??????? TEME si nu persone,


·??????? PROIECTE si nu interese,


·??????? DEZBATERII si nu barfe.


Asa sa-i ajute Dumnezeu!


?


Ion GH. Cumpana


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.