Reguli in Postul Santamariei

Reguli in Postul Santamariei

0 243

In perioada 1-14 august este randuit de Biserica post, spre aducere aminte despre virtutile alese ale Sfintei Fecioare si de postul cu care ea insasi, dupa traditie, s-a pregatit pentru trecerea la cele vesnice.


Pe perioada postului, lunea, miercurea si vinerea se ajuneaza, se mananca o data pe zi, spre seara. Martea si joia se mananca fara ulei, iar sambata si duminica se dezleaga la ulei si vin. Se dezleaga la ulei, peste si vin la sarbatoarea Schimbarii la Fata, in orice zi ar cadea. “Postul invata pe toti nu numai cumpatarea de la mancaruri, ci si ocolirea si indepartarea de iubirea de argint, de nesat si de orice rautate.” (Sf. Vasile cel Mare)


Dspre aceasta perioada se mai spune ca este rupta din Postul Mare, care la inceput tinea noua saptamani, dar pentru ca oamenii ieseau prea slabiti din iarna, Biserica a hotarit sa-l scurteze cu 14 zile, mutandu-le in vara, cand este belsug de fructe si legume. De aceea, pentru credinciosii care respecta toate canoanele bisericesti, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul de dinaintea Invierii Domnului. Nu se consuma produse din carne, lapte si oua, chiar nici ulei vegetal in afara de sambata si duminica.


Biserica mai recomanda credinciosilor infranarea placerilor si desfatarilor trupesti, iar nuntile sunt interzise cu desavarsire in aceasta perioada, precum si in celelalte posturi.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.