Doliu national, in ziua funeraliilor Patriarhului Teoctist

Doliu national, in ziua funeraliilor Patriarhului Teoctist

0 234

Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a manifestat, in numele Guvernului, profunda indurerare pentru pierderea pe care a suferit-o poporul roman, in urma mortii Prea Fericitului Parinte Teoctist. „In numele Guvernului Romaniei, doresc sa exprim profundul nostru regret pentru imensa pierdere a Bisericii Ortodoxe Romane, a milioanelor de credinciosi crestin-ortodocsi. Vom fi cu totii alaturi in aceste clipe de tristete pentru ziua funeraliilor, ce va fi decisa de Inaltii Ierarhi. Ne vom reculege cu totii cu piosenie, ca zi de doliu national”, a mai precizat Calin Popescu Tariceanu.


Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca slujba de inmormantare a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist sa aiba loc vineri, 3 august 2007, la ora 11.00, in Catedrala Patriarhala de la Bucuresti. Pana atunci, credinciosii ortodocsi romani inalta rugaciuni catre Prea Sfanta Treime pentru fericita odihna a PF Parinte Teoctist, atat in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, cat si in bisericile de pe intreg cuprinsul tarii si in bisericile ortodoxe romanesti de peste hotare.


Ritualul de inmormantare va incepe vineri, cu depunerea unui catafalc pe Dealul Mitropoliei. Sicriul cu trupul Patriarhului va fi purtat pe umeri de catre preoti, care vor inconjura Catedrala Patriarhiei si se vor opri de trei ori, in dreptul altarului si a stranelor lacasului de cult, ca in Vinerea Mare. Prea Fericitul Teoctist va fi inmormantat cu toate insemnele patriarhale, cum ar fi mitra, carja si entgolpionul.


?


Patriarhul Teoctist, singurul roman decorat cu „Steaua Romaniei” in grad de Colan


Patriarhul Teoctist este singurul roman decorat cu „Steaua Romaniei” in grad de Colan, cea mai inalta distinctie a statului, rezervata de obicei sefilor de stat sau monarhilor.


Presedintele Traian Basescu l-a decorat marti, post-mortem, pe Patriarhul Teoctist cu cea mai inalta distinctie, Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Colan, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.


Patriarhul Teoctist s-a stins din viata, luni, la varsta de 92 de ani, din cauza unei crize cardiace.


La slujba de vineri vor participa „ierarhi, cler si credinciosi ai Bisericii Ortodoxe Romane, delegati ai bisericilor ortodoxe surori si ai altor biserici, precum si reprezentanti ai unor institutii de stat si ai unor organizatii internationale crestine.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.