Intre Biserica si Presa

Intre Biserica si Presa

0 262

Zilele acestea, suveranul pontif s-a pronuntat despre cum e si ce e Biserica catolica. Teze si antiteze vechi care, pe langa o fireasca dar, totodata, surprinzatoare reactie a Bisericii Ortodoxe Romane, (reactii au fost si din partea altor confesiuni), au deschis robinetul de vorbe al societatii romanesti, fabrica de vorbe ”Romania S.R.L” turandu-si motoarele la maxim.


Inainte de a deschide portile „fabricii” o precizare; de ce surprinzatoare reactia? B.O.R.-ului? Asadar chiar daca jeneaza, si pe unii chiar ne jeneaza, trebuie spus ca reactia este surprinzatoare avand in vedere tacerea ?Bisericii Ortodoxe Romane la, impardonabila, intamplare (?) a rostirii de vorbe de catre un politician, la microfon, intr-o BISERICA. ?Si, chiar daca doare, si pe unii chiar ne doare, trebuie subliniat ca aceasta incalificabila intamplare se adauga unei reale dezamagirii determinata, printre altele, de :


???????? 1) firava activitate caritativa a B.O.R.-ului, aprecierea nu vizeaza doar latura materiala a caritas-ului.


???????? 2) absenta ei de la dezbaterile publice despre: dreptate, corectitudine, datorie sociala, morala etc. Cu siguranta, o prezenta activa a B.O.R.-ului in viata publica (publica nu politica) ar contribui la coagularea acelor forte spirituale ce pot lucra efectiv la difuzarea si instaurarea in societate a valorilor moralei crestine. Prea multi “credinciosi “laici au facut din Romania una din cele mai corupte tari iar din poporul roman o populatie saraca si BISERICA ORTODOXA ROMANA tace.


Revenind la „fabrica de vorbe” multele talc (pudra) souri (caine) s-au repezit la spusele papei? s-au indignat, au luat pozitie, au ifierat etc (noroc cu prelatii invitati care au comentat afirmatiile referitoare la Biserica catolica cu calm, cu trimitere la unitate), adeverind inca odata, parafazand Poetul, ca e usor a spune vorbe cand nimic a-i a? …transmite. Asadar pentru toti acesti analisti, formatori de opiniei iata cateva afirmatii din scrisoarea enciclica “ DEUS CARITAS EST “ a episcopului Romei, Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea.


“…Nu exista nici un fel de ordine dreapta a statului care sa zadarniceasca slujirea iubirii”. Un distins analist ce se proclama destul de des a fi communist este invitat sa faca ?un talk soc pe tema aceasta, invitandu-l si pe dl. Doru Braia.


?


“Ordinea dreapta a societatii si a statului tine de datoria esentiala a politicii. Un stat care nu ar fi condus dupa dreptate s-ar reduce la o mare banda de hoti, cum a spus odata sfantul Augustin,…” Ar fi interesanta o dezbatere pe aceasta tema intre – de exemplu- Adrian Nastase si Traian? Basescu moderata de Dinu Patriciu si Costel? Casuneanu gazduita fiind dl Sorin Ovidiu Vantu.


?


“Trebuie (Biserica n.n.) sa intre in aceasta lupta pe calea argumentarii rationale si trebuie sa trezeasca acele forte spirituale fara de care dreptatea, …, nu se poate afirma si nici nu se poate dezvolta”.? Ar putea parintele Marchis, cel cu Grupul de reflectie si reforma a bisericii sa faca „un taifas” cu prietenii domniei sale Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, gazda fiindu-le, la Institutul Cultural Roman, directorul general al acestuia, dl. Roman Patapievici.


?


“Biserica se implica in mod profund in favoarea dreptatii, lucrand pentru deschiderea ?inteligentei si a vointei la exigentele binelui”.


Iata, cu siguranta,? una din asteptarile enoriasului roman.???????


?


Ion Gh. Cumpana


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.