Aristotel si cu Pitagora l-au picat pe Scripcaru la geometrie

Aristotel si cu Pitagora l-au picat pe Scripcaru la geometrie

0 278

Daca n-ati observat deja – dar n-aveati cum, in caz ca nu v-a lasat vederea – avem un oras intesat de sensuri giratorii. De ceva vreme incoace, primarul Scripcaru, niste politisti de la? „Rutiera” si priceputii de la sistematizare, sau cum s-o fi numind serviciul ala din Primarie, au descoperit deliciile invartitului in cerc la volan. Odata cu ei, zecile de mii de soferi din Brasov nu reusesc sa se dumireasca cum de-au putut conduce pana acum rectiliniu in loc sa se roteasca pe circumferinta.


In ciuda impresiei ca s-a cam exagerat si a senzatiei de greata si vertij, nu vreau sa ma alatur carcotasilor care bodogane gratuit inovatia primarului. Nu-ti trebuie cine stie ce experienta in sofat ca sa-ti dai seama ca giratiile sunt absolut binevenite in multe din intersectiile capcana ale orasului. Ca sunt cam multe poate fi si din cauza valului care il ia pe edilul sef al urbei de cate ori vrea sa faca un bine, dar nu stie cand sa se opreasca.


Altul este, insa, motivul pentru care ezit sa intru in clubul contestatarilor. Toti cei care bestelesc ideea Scripcarului de a face dintr-un traseu prin oras o cursa de ocolit ronduri cu verdeata se codesc sa-i spuna rotund in fata lui George ce cred despre strategia stramba a sensurilor giratorii. O dau cotita, urmand fix traiectoria curba pe care i-o imputa primarului si specialistilor din echipa. Toti au pe varful limbii curiozitatea rautacioasa de a sti cat baga George la tescherea din sistematizarea strazilor. Toti banuiesc ca fondurile fac o curba prin buzunarele lui Scripcaru asa cum au inceput sa faca strazile in giratorii. In loc s-o zica p-a dreapta, se-nvart in jurul cozii, odata cu masinile ambetate de prioritatea de stanga.


Cand credeam ca n-a mai ramas nimeni tare in clont in oras ca sa-l ia la rost pe George, filosoful Cancescu – Aristotel pentru prieteni – a pus mana pe creion si a facut niste calcule complicate pe curbele dusmanului municipal. Scribaleala presedintelui CJ se vrea, oricum, prima demonstratie pe hartie fata de bazaconiile varsate pe gura de toti nemultumitii. Cineva il verifica, in sfarsit, la virgule si la zecimale pe George.


Pentru ca nu se indeletniceste cu stiintele exacte, Aristotel l-a chemat in ajutor pe Pitagora, mult mai dibaci la socoteli. Impreuna au refacut calculele iesite din abacul primarului si au stabilit ca sunt gresite.


In mod normal, trebuie sa ne bucuram ca disputele dintre mai marii urbei si ai judetului au intrat intr-o zodie ceva mai intelectuala decat aia in care se tot balacesc. Si ca Aristotel si-a transformat intalnirile cu presa in conferinte de matematica aplicata. Cu ocazia lectiei de geometrie data primarului s-au rostit nume mari – Pitagora., Arhimede. Cetateni ceva mai onorabili decat indivizii care i-au convocat sa-i sustina.


Tare ma tem, in confuzia creata de sensul giratoriu al lui Scripcaru in agora lui Aristotel, sa nu iasa niste mutanti din celebrele teorii predate la scoala. Alea cu patratul catetelor si corpurile scufundate in apa. ?Fanii primarului asteapta cu nerabdare ca suma capetelor patrate din Primarie sa cerceteze ipote(nu)za in care corpul presedintelui Cancescu ar intra putin la apa. Cam ce volum de lichiditati ar disloca el ca sa nu se ude?


Tocmai ati citit teorema lui Scripcaru.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.