Dublarea pensiilor,un vis prea indepartat? (1)

Dublarea pensiilor,
un vis prea indepartat? (1)

0 245

??????????????????????????????????????????


?


Pentru inceput raspunsul: Nu, sigur nu, ba chiar deloc.


Pentru „incalzire”, primul argument (?).


Credeti-i pe cei din P.S.D.! Pai, daca nu stie conducerea superioara, (vazuta si nevazuta), a P.S.D-ului, cati bani poate redirija, realoca un Guvern sau cati bani sunt alocati fara justa cauza si productiv efect sau in fine cat este si pentru ce e folosita rezerva bugetara la dispozitia guvernului credeti ca mai stie cineva? Sigur NU.


Si acum la modul profesionist, cateva din caile, sursele si resursele (chiar si buzunarele) ce pot fi folosite pentru succesul actiunii de dublare a pensiilor.


Grupate dupa criteri simple sursele ar putea fi:


a)???? cresterea veniturilor bugetare.


b) eliminarea sau diminuarea unor cheltuieli? bugetare paralel cu stoparea unor scurgeri de venituri bugetare.


c) reducerea sau eliminarea unor cheltuieli si impozite efectuate sau platite de pensionari (si nu numai de ei).


?


a) Cresterea veniturilor bugetare.


Din capul locului ar trebui sa intrat direct cu prima cale – eficientizarea unor activitati. Doua exemple. Organizati o licitatie (dupa modelul Hotel Intercontinental) pentru administrarea patrimoniului R.A.A.P.P.S.


Luati exemplu de la o firma spaniola care a cumparat in Bucuresti cladiri de peste 100.000 de mp. suprafata construita pentru a face profit si aveti grija ca licitatia sa nu fie castigata de o firma infiintata maine (?!).


Reevaluati toate contractele de cesiune a proprietatilor statului. Sunt mii de hectare de teren valoroase si foarte valoroase concesionate cu echivalentul chiriei unei tarabe din piata, sau chiar mai outin. Nu mai comentam cat se mai si incaseaza de pe aceste concesiuni.


Alta cale, investitii de investitii si nu investitii de aratat muschii sau de aflat in treaba.


Un singur exemplu: Scoateti din rezerva la dispozitia guvernului 660 de milioane euro ( 30% din totalul de 2,2 miliarde euro) sau emiteti obligatiuni (tinta populatia si pentru formare de deprinderi noi) pentru colectarea sumei si acoperiti avansul necesar investitiei de la Cernavoda, Centrala atomoelectrica reactorul 3 ?i 4. Atentie, faceti precum statul austriac sau cel grec (vezi B.C.R., Petrom, Romtelecom) si lasati cainii sa latre despre proprietatea de stat si coruptie si dumneavoastra guvernantii Romaniei vedeti-va de treaba si?? mariti baza de venituri.


?


b) Eliminarea sau diminuarea unor cheltuieli? bugetare paralel cu stoparea unor scurgeri de venituri bugetare.


Imbunatatirea colectarii? impozitelor si taxelor, o realitate evitata cu multa abilitate de toate guvernele post decembriste.


Nu! Nu va mai grabiti sa tot cresteti impozitele – faceti doar doua lucruri:


1. Uitati de prieteni, grupurile de interese sau baietii destepti si executati (silit nu prin impuscare) pe cei care care nu platesc.


2. Treceti la treaba! E jenant ca un membru al guvernului sa comenteze aproape neutru ca evaziunea la tutun a crescut la 1,5 miliarde euro anual, ca? piata neagra la paine este de 40% etc. Atentie! Daca nu actionati, nici acum, se naste firesc si rapid o intrebare. Voi guvernantilor ce faceti? Ori dormiti ori sunteti partasi si tainuitori si deci complici?


In fine ultima cale de la acest capitol; Politici de promovare a turismului, a serviciilor, a agriculturii si a investitiilor private. La acest capitol un singur comentariu si un indemn.


Continuare in numarul viitor


?


Ion Ghe. Cumpana

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.