Negocieri pentru Compania Apa – a treia runda

Negocieri pentru Compania Apa – a treia runda

0 240

O?treia runda de negocieri a avut loc pentru transformarea Companiei Apa Brasov in operator regional. Este vorba despre cea de-a treia intalnire pe aceasta tema intre reprezentantii autoritatilor judetene si municipale. Varianta discutata este o participare in parti egale a Consiliului Judetean, a Primariei Brasov si a grupului celorlalte zece primarii deservite de Compania Apa in judet


?


Negocierile s-au desfasurat in doua etape. La prima dintre ele au participat vicepresedintele Consiliului Judetean, Marian Rasaliu, primarii din localitatile care vor intra in asociere pentru crearea Societatii Comerciale Compania Apa SA Brasov, reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) si consultantul de proiect, Sorin Caian.


A doua etapa a constat intr-o runda de discutii intre vicepresedintele CJ, reprezentantii MMDD si George Scripcaru, in calitate de primar al localitatii care detine cel mai mare procent din reteaua de apa a companiei. „Am incercat sa stabilim cu primarul municipiului Brasov modalitatea concreta de participare la constituirea Societatii Comerciale Compania Apa SA Brasov si a asocierii comunelor in proiect“, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Marian Rasaliu, care a fost desemnat de Consiliul Judetean Brasov sa medierea discutiilor dintre viitorii participanti in proiect.


?


In urma discutiilor de marti, primarul George Scripcaru a primit spre consultare un set de documente, insa a cerut in plus si un raport de evaluare a patrimoniului Companiei Apa. Vicepresedintele CJ spune ca o decizie finala privind asocierea celor 11 localitati in vederea crearii SC Compania Apa SA va fi luata pina la sfarsitul saptaminii viitoare, dupa ce Primaria Brasov va analiza raportul de evaluare si documentatia primita.


Rasaliu crede ca, in urma discutiilor, municipalitatea Brasov, care contribuie in proportie de 85% la veniturile companiei, ar putea incheia un contract de derogare sau ar putea concesiona reteaua de apa pe care o detine.


De asemenea, o alta varianta presupune participarea cu terenurile de sub cladiri, pe care municipalitatea le detine.


?


Daca presedintele Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu agreeaza varianta in care administratia judeteana sa aiba o treime din actiuni, Consiliul Local Brasov o treime, iar celelalte zece primarii, impreuna, tot o treime, primarului Scripcaru nu pare sa fie incantat de aceasta varianta. Acesta din urma pretinde ca municipalitatea brasoveana ar trebui sa fie fie actionar majoritar la noua SC Compania Apa, pentru ca o mare parte din infrastructura, retele, statii de stocare si pompe, se afla pe raza municipiului.


?


Necesitatea constituirii SC Compania Apa a aparut ca urmare a unui program guvernamental prin care judetul Brasov poate accesa 111 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apa-canal, dar numai cu conditia transformarii Companiei Apa, care acum este regie sub tutelele Consiliului Judetean, in societate comerciala.


M.O.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.