Afacerea „Castelul Bran” la Curtea Constitutionala

Afacerea „Castelul Bran” la Curtea Constitutionala

0 239

Subcomisia parlamentara de ancheta privind retrocedarea Castelului Bran, condusa de deputatul Dumitru Puchianu, a constatat ca au fost comise mai multe ilegalitati in modul de retrocedare si in initierea procedurii de scoatere la vanzare a castelului si propune sesizarea premierului, a Curtii Constitutionale si a Parchetului in acest caz.


Aceste concluzii au fost prezentate in raportul subcomisiei de ancheta, depus, joi, la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. In raport se arata ca in retrocedarea Castelului Bran au fost ignorate dispozitiile legale si constitutionale in materia proprietatilor si au fost incalcate reguli procedurale in materia succesiunilor si de aceea actele de restituire a Castelului Bran ar fi lovite de nulitate absoluta. Principalele ilegalitati mentionate in raport se refera la faptul ca restituirea Castelului Bran nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, retrocedarea s-a facut din domeniul public al statului, fara a se face trecerea acestuia din domeniul public in domeniul privat al statului, asa cum prevede Constitutia. Initiativa de vinzare a Castelului Bran de catre proprietari si eventuala antamare a unor negocieri cu acestia de catre autoritatile locale, in conditiile neinstiintarii oficiale a Ministerului Culturii si Cultelor contravine Legii 422/2001, se mai arata in raport.


Subcomisia de ancheta considera ca autoritatile abilitate au dovedit o „graba nejustificata“ in a intocmi documentatia necesara retrocedarii, fara consultarea unor specialisti in domeniu.


Subcomisia propune sa fie sesizat prim-ministrul pentru a efectua o cercetare proprie. De asemenea, subcomisia considera necesara sesizarea Curtii Constitutionale de catre presedintele Camerei Deputatilor pentru a se pronunta in acest caz. Raportul subcomisiei de ancheta urmeaza sa fie supus aprobarii plenului Camerei Deputatilor in septembrie, in sesiunea de toamna.


M.O.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.