Sunt vecini în care nu se poate avea incredere…

Sunt vecini în care nu se poate avea incredere…

1 179

Actorii de politică externă nu trebuie trecuți cu vederea. Mai cu seamă atunci când gesturile acestora se înseriaza. Sau se repeta…
În acest sens, se evidențiază Ungaria lui Victor Orban. Ultima ispravă a decidentilor de la Budapesta a declanșat un adevărat conflict politico-diplomatic cu Ucraina. Primii au aruncat în spațiul public o hartă a Ucrainei, fără Crimeea.
Pe această peninsula, extrem de bine poziționată geostrategic, a pus „laba” Federația Rusă în 2014… Cu încălcarea flagrantă a Dreptului Internațional. Mai cu seamă a Convenției de la Helsinki!
In acelasi ton, președintele Ungariei, Katalin Novak, o doamnă încă destul de arătoasă, s-a aratat atrasă, nu demult ,,de o borna de fosta granița vopsită, în Romania, la comanda, în „rosu, alb și verde”… De statuia unui poet controversat sau de un vers, rupt de context, din imnul secuiesc cu privire la Ardeal!
La rândul său, cu ocazia unor momente abil alese, domnul Victor Orban, premierul Ungariei, s-a afișat cu renumitul fular pe care fusese imprimată harta „mistica” a Ungariei Mari… Cu părți din România, Slovacia, Serbia sau Ucraina.
Ca ultima „clopotire”, de amintit mesajul unui demnitar maghiar de eșalon doi, în funcție, cu privire la preocuparea Ungariei de a avea în atenție soarta ungurilor, indiferent de tara lor de rezidență în acest moment… Pentru revitalizarea „națiunii maghiare”!
La acestea, se mai pot adauga inca multe alte gesturi de duplicitate flagrantă ale decidentilor maghiari aflați vremelnic la butoane.
Este limpede că aceștia au o agendă dubla, fapt extrem de toxic și pentru UE, și pentru NATO! Mai pot fi tolerați aceștia, fără riscuri, să joace la două capete?
România, însă, trebuie să fie pregătită, inclusiv militar, pentru orice eventualitate!
Intr-un astfel de vecin, nu se poate avea incredere…
În orice moment, de-l va socoti favorabil, ne putem aștepta să ne infiga „cuțitul” pe la spate…. Cu toate că avem semnat un Tratat de bună vecinătate!.

Toma Pirau

NOTA
În foto trupele române intrând în Budapesta (1919).

COMENTARII

  1. Tomita, ai dreptate. În niciun vecin nu poți avea încredere. Te dai revoltat față de Ungaria. E lesne de înțeles de ce: spre deosebire de „deranjantul” vecin la care te referi cu ură slab disimulata, România nu dă nicio para chioară nici pe românii din țară. Că d-aia s-au carabanit milioane de români și puțini se vor mai întoarce. Pe când vecinii au grijă de ai lor. După 1999, de când cu spațiul aerian liber pentru criminalii NATO de a bombarda o țară vecină, Marea Neagră se gândește dacă mai rămâne vecina cu noi. Ei, vezi Tomita cum stă treaba?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.