Armele lui Basescu – instructiuni de folosire

Armele lui Basescu – instructiuni de folosire

0 247

In atmosfera viciata a negocierilor purtate la centru, mai mult pe sub mese si in spatele unor usi bine ferecate decat la vedere, provincia nu se lasa nici ea mai prejos. La Brasov, bunaoara, pentru ca nimeni sa nu aiba nostalgia Bucurestilor si a tensiunii disputelor dintre partidele politice, pe scena sunt introduse discret, sa nu deruteze cu totul perceptia publica, exact aceleasi artificii care au generat scandalul in Capitala. Unul s-a manifestat in structura Consiliului Judetean si este susceptibil sa produca, pastrand cu modestie proportiile, cam aceleasi efecte pe care le-a avut in Bucuresti decizia de suspendare a presedintelui. Care nu s-a transat, cum speram macar cei sastisiti de galcevile lor politicianiste, la referendum; 19 mai a fost doar data de la care a demarat campania presedintelui proaspat reconfirmat in post de a extinde lejer abuziv efectele acestei consultari populare si in domenii care n-au legatura directa cu suspendarea.


Al doilea artificiu de care vorbeam, prin care judetul incearca sa se mentina la standardele centrului macar in privinta metodelor de transare a disputelor, e pe cale sa se produca la Vulcan.


Sa le luam pe rand. PNL Brasov decidea cu ceva vreme in urma excluderea din randurile sale a Elisavetei Popa, consoarta fostului liberal Nicolae Vlad Popa, pe motiv ca face campanie PLD, partid in care se regasesc, de altfel, toti cei ejectati de primenirea liberala de primavara. Pe aceeasi linie a reglarii de conturi, plenul Consiliului Judetean hotara, la finele lunii mai, incetarea mandatului de consilier judetean al aceleiasi doamne, pe motiv ca pierduse sustinerea partidului pe listele caruia se alesese. Duduia Popa este, se pare, un jurist ceva mai inzestrat decat consortu-i, asa ca a obtinut in instanta o prima decizie favorabila impotriva hotararii CJ de indepartate a dansei din administratia judeteana. La finalul actiunii in instanta, Elisaveta Popa poate obtine o decizie definitiva ce o va autoriza sa atace toate deciziile CJ luate dupa data de 29 mai, cand a fost inlaturata din Consiliu. Una din ele este chiar cea prin care CJ hotara scoaterea hazardata la vanzare a Spitalului Marzescu, al carui proprietar pare sa fie de drept municipalitatea. Ca un facut, zisa hotarare trecuse la limita, cu 24 de voturi, astfel ca fie si o simpla abtinere ar fi deposedat astazi Consiliul de argumentul principal al pretentiilor asupra spitalului.


Cu alte cuvinte, Elisaveta se intoarce. Cum arhitectura salii de sedinte a CJ nu include din constructie balcon, presa a fost scutita sa comenteze saptamani la rand eventuala intentie a doamnei, de inspiratie centrala, de a-i arunca de la etaj pe cei care au suspendat-o.


Referendumul, a doua ustensila din instrumentarul plebiscitar cu care ameninta Basescu orice manevra suspecta de neconstitutionalite din partea inamicilor sai, este pe cale sa fie folosit in comuna Vulcan. Majoritatea consilierilor este gata sa stranga semnaturi pentru demiterea primarului Claudiu Druia, pe care il acuza de cedarea Scolii Germane din localitate, fara sa-i fi consultat in prealabil, si pentru alte matrapazlacuri mai mult sau mai putin dovedite. Primarul Druia are si el argumentele sale, care vor conta in eventualele audieri dispuse de institutiile abilitate ale statului, sesizate deja de catre consilieri.


Contestarea suspendarilor si referendumul apartin unui arsenal pe care Basescu l-a desferecat cu ocazia incidentelor dintre el si partea majoritara a parlamentarilor. Etalate la centru, armele astea juridico-populare seduc provincia cu stralucirea lor democratica si girul prezidential de care se bucura.


Inutil sa mai spunem ca manevrarea lor cere oarece prudenta. Mai ales la Vulcan; macar din cauza numelui exploziv al comunei. Poate ca vulcanenilor li s-a facut de-o izbucnire, dar ar fi pacat sa se lase sedusi de farmecul exploziilor de la centru. Pentru ca acolo, pe langa pirotehnie adevarata, pocnesc si multe petarde.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.