,,Lupii’’, paznici la oi

,,Lupii’’, paznici la oi

0 189

Poliţistul anului 2022, „lupul de la rutieră”, cum era cunoscut un agent de circulaţie din Râşnov, a fost reţinut pentru luare de mită în dosarul în care alţi trei poliţişti de la Rutieră sau Înmatriculări sunt reţinuţi. În aceste cazuri se aplică foarte bine zicala cu ,,lupul paznic la oi’’, din moment ce anchetatorii spun că tocmai cei care trebuiau să pună în aplicare legea luau mită câte 5.000 de lei, dar şi alte foloase, între care servicii SPA la hoteluri din Poiana Brașov. Între cei care mergeau la saloanele de înfrumuseţare, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov se află şi cel care a fost declarat poliţistul anului 2022, ca urmare a numărului mare de şoferi aflați sub influența alcoolului sau drogaţi, pe care i-a depistat în trafic. Potrivit procurorilor, Cornel Ioan Sandu, poreclit de colegii săi „Lupul de la rutieră”, ar fi intervenit la colegii săi pentru a permite unor camioane să urce la un hotel din Poiana Braşov, deşi acestea depăşeau greutatea maximă admisă pentru a circula în staţiune şi nu deţineau permis de liberă trecere. În schimbul ajutorului său, hotelul ar fi făcut un contract de sponsorizare cu clubul de fotbal la care joacă fiul său, iar „Lupul de la rutieră” ar fi beneficiat de şedinţe gratuite la SPA, la acelaşi hotel.
„Pe lângă aceste aspecte din contextul cercetărilor, au reuşit şi faptele acestea de abuz în serviciu, respectiv persoane care ar fi trebuit să ajungă în mai multe destinaţii, unde este nevoie de liberă trecere, cum ar fi în zona Poiana Braşov. Au beneficiat de această facilitate fără plată a taxei de trecere, pe baza influenţei pe care anumiţi poliţişti au avut-o pe lângă organele de constatare şi poliţiştii care depistau în trafic contravenientul”, a declarat prim procurorul Adrian Radu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

Tot în acest dosar au fost reţinuţi şi doi agenţi din cadrul Serviciului Regim Permise şi Înmatriculări Braşov, fiind vorba, potrivit unor surse apropiate anchetei, de Cătălin Amariei şi de Radu Derdeicea. Anchetatorii susţin că cei doi ar fi primit mită 5.000 de lei pentru fiecare candidat „ajutat” să treacă examenul de traseu. „Circumstanţele principale ale faptelor cercetate sunt acelea ale dobândirii permisului de conducere, în baza mitei pe care doritorul permisului de conducere sau părinţii acestora o oferea examinatorului prin nişte căi clandestine, respectiv cu ajutorul unui complice care acesta făcea reclama necesară şi se ocupa de colectarea mitei. Mita era de 5.000 RON. De la caz la caz dublată şi de alte  avantaje materiale cum ar fi cum ar fi produse alimentare”, a mai spus Adrian Radu.
 
În urma percheziţiilor, poliţiştii au audiat 30 de persoane, dintre care 10 au fost martori, inclusiv poliţişti. Faţă de 7 persoane s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar luni noaptea au fost duse în faţa judecătorului, cu propunere de arestare preventivă.
„La finalul cercetărilor în cauza de corupţie au fost reţinute 7 persoane, din care 4 agenti de poliţie: 1 agent de poliţie rutieră de la Poliţia Poiana Braşov, 1 agent de poliţie rutieră de la Poliţia Râşnov, 2 agenţi de poliţie de la SPRPCIV Brasov (examinatori/înmatriculare). Au mai fost reţinute alte 3 persoane fără calitate specială despre care s-a stabilit că: doi au dat mită pentru a obţine permisul de conducere, iar unul este complicele prin intermediul căruia s-a dat mita către examinatori”, a transmis Parchetul.Dosarul a fost instrumentat de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Covasna, iar descinderi s-au făcut  în Braşov, Poiana Braşov, Râşnov, Moieciu, Dumbrăviţa, Hărman şi Hălchiu.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.