Ilie Șerbănescu: „Ăsta e un jaf! Suntem singura țară din lume în...

Ilie Șerbănescu: „Ăsta e un jaf! Suntem singura țară din lume în care garanția e mai mare decât creditul!”

0 133

Analistul economic Ilie Șerbănescu ne spune că băncile străine din România finanțează economia doar cu 8% și că suntem singura țară în care valoarea garanției este mai mare decât creditul. În timp ce Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, ne spune că avem un sistem interbancar solid, Ilie Șerbănescu arată că soliditatea constă în faptul că instituțiile financiare nu-și asumă niciun risc în țara noastră.
Cutremurul bancar din SUA nu va afecta România și nici Europa, susține Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care consideră că nu suntem într-o situație asemănătoare crizei financiare din 2007-2008, situația actuală fiind complicată doar de inflație.
”Sigur că trebuie să fim atenți, când se întâmplă ceva în lume, când arde undeva un foc, prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem este dacă ne poate atinge flacăra.
Nu mă grăbesc să dau un răspuns, BNR face analize complexe și va mai face. Punctul meu de vedere personal este că nu avem de ce să ne temem, nici noi, nici Europa și nici alte părți ale lumii, decât în măsura în care există bănci care au corespondențe cu băncile americane care cad.
Chiar dacă sunt multe zvonuri în lume că SUA ar fi în recesiune, nu cred că sunt în recesiune. Nu arde nimic acum la noi, decât focurile mocnite cu care ne confruntăm de ani de zile, și anume deficitul bugetar și deficitul de cont curent, care își are baza în deficitul balanței importuri-exporturi”, ne-a declarat Adrian Vasilescu. Acesta ne mai spune că trebuie să avem în vedere că piața noastră interbancară este în cea mai bună poziție din ultimii 33 de ani, pentru că este foarte solidă, pentru că cursul de schimb este un pion de bază al întregii economii românești, pentru că avem posibilitatea să finanțăm și bugetul din bănci, și populația și chiar Banca Națională este preocupată să nu ajungem la supraîndatorări. ”Din păcate, este un decalaj mare între sistemul bancar și ceea ce se întâmplă în țară, deoarece posibilitățile românilor de a se califica pentru credite sunt foarte puține, din cauza veniturilor și a garanțiilor pe care le pot oferi”, afirmă Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

„Noi nu avem un sistem bancar”
De cealaltă parte, analistul economic Ilie Șerbănescu, fost ministru de stat, semnalează că România nu are un sistem bancar real și că falimentele din SUA nu vor afecta sistemul bancar de la noi, care nu finanțează economia. ”Stocul de credite în România este sub 50% din PIB. În America are 250% din PIB, dintr-un PIB imens, și în orice țară din lume creditele sunt între 200 și 250% din PIB. Acolo apar asemenea probleme, dar în România este imposibil să apară. Nu au cum să dea faliment dacă ei nu finanțează economia. Băncile dau bani numai statului. România este singura țară din lume unde garanțiile trebuie să depășească valoarea creditului. La noi nu se dau credite pe analiză de afacere, cum se face în toate țările, ci se dau credite punând gaj niște bunuri care valorează mai mult decât creditul. Ăsta nu-i credit, e jaf. Atunci clar că nu ai cum să dai faliment, nu se poate. Băncile din România nu-și asumă niciun risc aici. Este un barbarism ce spune domnul Vasilescu de la BNR, că sistemul bancar din România este solid. Despre ce soliditate vorbim când ai credite de sub 50%, din care jumătate sunt către stat”, ne-a precizat analistul economic Ilie Șerbănescu.

Finanțarea economiei, doar cu 8%

Mai mult, băncile străine din România, la ele acasă, dau credite mult mai ieftine decât la noi, iar profitul declarat de sistemul bancar din țara noastră este cel mai mare, de departe, din toate țările Uniunii Europene, ne spune Ilie Șerbănescu.
Păi sigur, când tu dai credite de trei ori mai scumpe decât în țara ta, cum să nu ai profit?
Marja din care trăiesc băncile în România este de șase ori mai mare decât cheltuielile pe dobânzile la depozite.
Ca să nu mai vorbim despre faptul că reglementările BNR nu permit firmelor și persoanelor fizice să desfășoare altcumva operațiuni financiare decât prin bănci, care te taxează.
Spun că aici riscul e mare, dar, dacă nu le convine, să plece. Că, dacă ar pleca, nici nu s-ar simți. Știți cu cât contribuie creditul bancar la finanțarea economiei românești? Cu 8%! Sunt datele Băncii Naționale, nu sunt inventate de mine. Cu 8% sau fără 8%, nu contează, pot pleca liniștite. Este un jaf ceea ce fac băncile în România”, a conchis analistul economic Ilie Șerbănescu.

Sursa: national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.