Invatamantul post-liceal finantat de la bugetul local

Invatamantul post-liceal finantat de la bugetul local

0 301


Guvernul a adoptat, in sedinta din 9 mai, o ordonanta de modificare a legii invatamantului, prin care invatamantul postliceal poate fi finantat si de la bugetul local, se arata intr-un comunicat de presa. Conform prevederilor ordonantei, in anul scolar 2007-2008, un numar de 10.700 de locuri in invatamantul postliceal vor fi finantate de la bugetele locale.


Cifra de scolarizare corespunzatoare calificarilor finantate din bugetul de stat prin bugetul consiliilor locale este stabilita anual prin hotarare a Guvernului, la propunerea MECT, cu consultarea factorilor interesati.


Numarul de locuri pentru invatamantul postliceal finantat de catre solicitanti, persoane fizice sau juridice, se aproba de inspectoratul scolar si se comunica Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.


„Pana acum acest tip de invatamant era finantat exclusiv pe baze private” a declarat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu la conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria. „Avand in vedere cerintele economiei de astazi, avand in vedere ca economia este intr-o crestere accelerata, se simte necesitatea de a veni in intampinarea economiei si de a pregati oameni pentru o serie de specialitati care disparusera din nomenclatorul meseriilor” a mai afirmat premierul Tariceanu.


Cifra de scolarizare pentru invatamantul postliceal finantat de la bugetele locale in anul scolar 2007-2008 a fost stabilita avand in vedere capacitatea unitatilor de invatamant de stat de a raspunde cererilor beneficiarilor, studiile privind evolutia in perspectiva a pietei muncii, tendintele privind dezvoltarea regionala, judeteana si a sectoarelor economice. De asemenea, au fost avute in vedere Planurile regionale si locale de actiune pentru dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic in perspectiva anului 2013, doua documente strategice pe care se fundamenteaza planificarea ofertei educationale din invatamantul profesional si tehnic.
Invatamantul postliceal are o durata de la 1 la 3 ani, in functie de complexitatea calificarii si de nivelul de pregatire anterior al elevilor.


Sunt propuse pentru finantare de la buget, in cadrul scolii postliceale, 59 de calificari profesionale in domeniile mecanica, mecatronica si informatica, electronica, energetica, constructii instalatii, arhitectura si sistematizare, transporturi, industria lemnului, agricol si alimentar, silvicultura si protectia mediului, servicii, turism, textile-pielarie, procesare imagine si text, economic, sanatate si asistenta pedagogica.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.