Confederația Patronală Concordia – „este un moment oportun pentru reducerea fiscalităţii pe...

Confederația Patronală Concordia – „este un moment oportun pentru reducerea fiscalităţii pe muncă”!

0 132



În opinia directorului executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, acest moment al modificării salariului minim (16,27% din numărul total de salariaţi activi – 5.265.252 vor beneficia de această măsură), ar fi oportun pentru reducerea fiscalităţii pe muncă, în condiţiile în care măsura poate deveni neutră pentru bugetul de stat prin extinderea bazei de impozitare.
Este un moment oportun să reducem povara fiscală pe muncă. O astfel de măsură poate deveni neutră pentru bugetul de stat prin extinderea bazei de impozitare, combaterea plăţilor la gri şi la negru care sunt endemice în anumite sectoare de activitate şi prin plafonarea contribuţiilor sociale la un nivel rezonabil pentru a reduce tentaţia de a evita plata lor prin forme de mascare a muncii în alte tipuri de relaţii juridice.
Pe subiectul reducerii plăţilor la negru şi la gri aş puncta că aşteptarea noastră este sancţionarea drastică a celor care fac asta şi controale mai bine ţintite.
Nu susţinem măsurile de creştere a fiscalităţii ca impozitarea excesivă a muncii part-time pentru că ele creează inechitate acolo unde autorităţile ar trebui să fie de fapt mai eficiente în control”,
a punctat directorul executiv al Concordia.
Nu în ultimul rând, Burnete consideră că, pe lângă necesitatea creşterii salariului minim în contextul economic actual, este la fel de important „să avem grijă la costurile companiilor care pierd din competitivitate datorită costurilor foarte mari cu energia”.
„Propunerea noastră aduce un beneficiu net angajaţilor cu un cost suportabil pentru majoritatea companiilor şi care poate avea un impact redus asupra finanţelor publice în condiţiile explicate anterior”, a transmis Radu Burnete.

Salariul minim pe economie a fost majorat cu 3%, până la 2.300 de lei brut.

Vă reamintim ca la sfarșitul săptămânii trecute Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului privind salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu 1 ianuarie 2023, stabilit la 3.000 de lei lunar, pentru un program normal de lucru, în medie de 165,333 ore pe lună, respectiv 18,145 lei/oră. Acesta reprezintă o creştere cu 17,6% faţă de decembrie 2022.
Potrivit notei de fundamentare, de majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 salariaţi, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat în 2023 este de 156.800 de lei. (V.T.)


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.