Titanic Fals

Titanic Fals

0 308

Partizanii Segolenei Royal, contracandidata actualului presedinte al Frantei Nicholas Sarkozy la alegerile incheiate weekend-ul trecut in Franta, s-au oparit tare pentru prima isprava post-instalare la Palatul Elysee a lui Sarko. Ziarele de stanga franceze au luat la bani marunti croaziera pe care M. le President o facuse la bordul unui iaht luxos, chipurile sa se relaxeze dupa stresul campaniei. Mai mult voci publice din Hexagon au regasit tonalitatea cu care poporul de sans-culots al Frantei de la 1789 chestiona cheltuielile desantate ale familiei regale, inainte sa-si scurteze suveranii de cap.


Stirea care a facut atatea valuri pe Sena ar putea provoca o viitura si pe Dambovita. Si nu fara motiv. Daca Sarko a avut la dispozitie un iaht sa se destinda dupa o infruntare electorala pe care comentatorii au considerat-o in limitele decentei, banuiala ca Traian Basescu ar putea beneficia pentru periplul de refacere de flota pe care a escamotat-o pe vremuri ii face sa tremure de indignare pe adversari.


Poate ca flota, cu tot cu dosarul ei, este pana la urma doar fantoma, cu un deplasament multiplicat, Olandezului Zburator, care bantuie mintile oponentilor sai. Poate ca, dimpotriva, vom afla candva ca Basescu a vandut intr-adevar falnicele barcazuri pe care le detinea Romania, la niste preturi de nimic unor armatori greci. Sau la preturi grecesti unor armatori de nimic. Se mai cerceteaza.


Din fericire, nu asupra tuturor lucrurilor planeaza (sau navigheaza), insa, dubiul. Avem si certitudini. Prima este ca Romania ajunsese atat de jalnic la capitolul inzestrare navala ca a fost nevoita sa plateasca britanicilor bani grei in schimbul celebrei perechi de fregate deselate, a caror intretinere ne va costa mult mai mult decat pretul de achizitie. A doua este, daca mai era loc de asa ceva, inca si mai trista decat prima. Aceea ca lui Traian Basescu si dusmanilor sai la un loc le-ar trebui cel putin un portavion sa faca o cursa prelungita pe mare. Sa se spele de toate zoaiele pe care si le toarna in cap reciproc de doi ani de cand matelotul a preluat mandatul la Cotroceni.


Unul din sfaturile ce i se dau frecvent electoratului de catre specialistii in scrutine este sa nu mearga la urne agitati de umori. Alegatorii sunt sfatuiti – cu cele mai bune intentii, de altfel – sa nu voteze umoral si sa cumpaneasca bine alegerea facuta inainte de aplicarea stampilei. Indemnul este frumos in spiritul sau, dar suna grotesc in contextul in care vine. Pe langa protagonistii scenei politice, prada celor mai violente trairi din viata si-asa agitata a polisului, cetatenii cu drept de vot sunt niste creaturi de-a dreptul apatice. Cu ce indreptatire i se cere alegatorului sa-si lase umorile acasa inainte de a intra in cabina cand cetatea este scufundata in laturi? Pe langa animalul politic, fara deosebire de apartenenta, care simte o placere nebuna sa intre cu picioarele in troaca publica, cetateanul este o domnisoara de pension. Care s-ar isteriza si ea putin daca umoarea artagului n-ar fi confiscata integral de actorul politic.


Protagonistii scandalurilor tinute lant, culminand cu suspendarea presedintelui, au folosit deja toata butaforia din magazie. Nimic din ce l-ar putea rani pe adversar n-a ramas nearuncat in joc: jigniri, vorbe grele, injuraturi. Minciuna este moneda curenta: presedintele suspendat minte candid despre demisia in cinci minute, Parlamentul se jura ca tot ce face e constitutional, amandoi mint din greu la popor. De ieri, lupta se duce in toaleta si la baia publica, dupa s-a disputat o vreme in crama. Guzganul rozaliu, alias Hrebenciuc, il acuza pe Traian Basescu ca este beat tot timpul; pentru ca remarca nu i se pare indeajuns de tare, ii recomanda presedintelui suspendat sa se mai spele, fiindca? pute a transpiratie. Sub ochii nostri, in arena, se improasca veninuri, se preling sudori si se secreta bale. Omul politic vireaza incet dar sigur de la bizoon politikon intr-o specie robusta de porc romanesc, trecand fara tranzitie de la rumegatoare la grohaitoare. La mitingul de miercuri de la Cluj, Traian Basescu citeste cu voce tare in huiduielile fanilor lista oligarhilor din Romania, lotul cu care nu e el prieten. Multimea urla salbatic, ca sa nu existe vreun dubiu despre ce le-ar fi facut celor 5-6 moguli dac-ar fi fost de fata. Efectul este instigator la linsaj si mai sigur decat arderea in efigie practicata de Inchizitie.


Asta fac politicienii, validati de mandatul incredintat de popor, ce-i drept pe liste. Si noua ni se cere sa nu votam umoral??????


Bine-ar fi ca, imediat dupa 19 mai, sa se imbarce toti pe un vas, precum s-a imbarcat si Sarkozy, ca sa se elibereze de stres. Dar si mai bine-ar fi ca anul sa fie 1912, iar vasul sa se numeasca Titanic.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.