Asmatui (cerefolium sativum)

Asmatui (cerefolium sativum)

0 298


  1. Parti utilizate?: intreaga planta

  2. Proprieteti?:

????????? depurativ


????????? diuretic


????????? laxativ


????????? antiseptin respirator



  1. Indicatii:

a.????? Uz intern?:


????????? Scorbut


????????? Guta


????????? Reumatism


????????? Litiaza renala


????????? Icter


????????? Bronsite


????????? Laringita


b.????? Uz extern?:


????????? Dermatoze


????????? Prurituri


????????? Hemoroizi


????????? Afectiuni oculare


????????? Cosmetica-Are proprietati calmante si tonifiante. Catifeleaza pielea prin inmuiere, netezire si hidratare ceea ce intarzie aparitia ridurilor. Se aplica in cataplasme cu infuzie 10% din planta proaspata zdrobita.



  1. Mod de folosire:

a.????? In uz intern:


????????? Se foloseste ca aperitiv, in ciorbe, salate


????????? Ceai sub forma de infuzie?: se beau 3 cesti pe zi


????????? Supa de verdeturi?:asmatui, macris, sfecla, laptuca, se fier intr-un litru de apa cu putina sare, calmeaza setea.


b.????? In uz extern:


????????? infuzie dintr-o mana de planta la 1 l de apa, se pun comprese in afectiuni oculare, intarzie aparitia ridurilor, gargara in cazul faringitelor.


????????? Cataplasme cu frunze: contra hemoroizilor, pe sani la femeile care alapteaza pentru a opri lactatia.


????????? Frunze proaspete strivite pentru intepaturi de insecte, ulceratii, contuzii.


????????? Ca sa alungati furnicile, puneti bucatele de asmatui si frunze de rosii in locurile unde apar.


????????? Cura cu clorofila – sangele verde al plantelor – are o structura aproape identica cu cea a globulelor rosii din sangele uman. Aceasta ar putea explica de ce cura cu clorofila are efecte extraordinare in tratarea anemiilor de diferite etiologii, in anihilarea radicalilor liberi din sange, in tratarea tulburarilor de coagulare, a unor deficiente imunitare etc. Extractele de clorofila se obtin foarte simplu, din plante verzi de sezon (urzica, grau verde, frunze de asmatui, ovaz verde, frunze de patrunjel din care se iau doua maini, se spala bine, se dau prin masina de tocat, dupa care se lasa intr-un vas, acoperite cu apa, vreme de patru-sase ore. Se filtreaza preparatul, iar extractul verde obtinut se consuma pe stomacul gol. In total se beau 2-4 pahare de extract de clorofila pe zi, in cure de minimum doua saptamani.


????????? Petele pe piele – se face o cura de 21 de zile cu ceai de banutei. In acelasi timp se tine un regim?predominant crudivor (50-70% cruditati), consumandu-se in special frunze de telina, tulpini de rabarbura, usturoi si ceapa verde, frunze de ridiche, frunze de asmatui si de morcov.


????????? Reumatismul – puseele suparatoare de reumatism care apar primavara pot fi evitate daca facem o cura de doua saptamani cu ceai de banutei, asmatui, urzica vie(se pune cate o mana din fiecare si se prepara dupa metoda data mai sus). Aceasta cura nu numai ca previne puseele de reumatism, dar face sa se dezumfle articulatiile deja inflamate, intinereste organismul si ii reda din elasticitate.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.