Alegerile din Franța – Macron a rămas fără majoritate!

Alegerile din Franța – Macron a rămas fără majoritate!

0 272

Alegerile din Franța au dat un câștigător – Coaliţia preşedintelui francez, care s-a clasat pe primul loc, însă fără majoritate absolută. La aceasta se adaugă pierderea pilonilor guvernului condus de Elisabeth Borne care au fost înfrânţi. Nicio formaţiune nu este în măsură să domine, în urma acestor alegeri marcate de o ascensiune a extremei drepte şi de confirmarea scindării peisajului politic al Franţei.
Se confirmă previziunile, Franța are acum trei blocuri:

  • centrul în jurul lui Emmanuel Macron (245 de deputaţi ai coaliţiei Ensemble!),
  • grupul NUPES (131 de deputaţi), condus de Jean-Luc Melenchon, principala forţă de opoziţie formată din verzi, comuniști, socialiști
  • o extremă dreapta întărită în jurul Marinei Le Pen (89 de deputaţi ai Adunării Naţionale, RN) între centru şi extrema dreapta se află dreapta clasică, Les Républicains (Republicanii, LR), slăbiţi, dar încă într-o poziţie de arbitru (64 de deputaţi).

Soluții pentru guvernare a Coaliţia Ensemble, a lui Emmanuel Macron, nu sunt prea multe. Ori încheie o înţelegere cu alte partide, asemenea acordurilor din guvernul Germaniei, fie negociază punctual, în funcţie de legile pe care vrea să le adopte, însă cu cât este mai mare numărul de deputaţi care lipsesc pentru a atinge majoritatea de 289 (din totalul de 577 de locuri), cu atât este mai dificil.”
Deci la mai puţin de două luni după realegerea lui Emmanuel Macron, votul francezilor în cel de-al doilea tur al alegerilor legislative îl privează pe preşedintele Republicii (Franceze) de control asupra Adunării Naţionale”, rezumă în editorialul său publicaţia catolică La Croix.”Salt în necunoscut”, titrează la rândul său în editorial cotidianul de dreapta Le Figaro.
Practic rezultatele alegerilor parlamentare au confirmat o remodelare a politicii franceze, alegătorii susținând candidații din extrema stângă și extrema dreaptă. NUPES, compus din extrema stângă, verzi, comuniști și partidul Socialist, devine cel mai mare partid de opoziție din parlament. Este condus de Mélenchon, care vrea să părăsească comanda integrată a NATO și să nu respecte părțile tratatelor UE cu care nu este de acord. (H.D.R.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.