APM Brasov, prezent la seminarul „Workshop of Shipments of Waste”

APM Brasov, prezent la seminarul „Workshop of Shipments of Waste”

0 204

In perioada 24 – 25 aprilie 2007, la Bucuresti, a avut loc seminarul Taiex „Workshop of? Shipments of Waste” la care au fost prezenti si reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov. Acest eveniment a fost organizat de catre Comisia Europeana in colaborare cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. LA eveniment au participat reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ai agentiilor regionale si locale pentru protectia mediului. Din partea delegatiei straine au participat reprezentanti ai autoritatilor din Germania, Belgia, Olanda si Spania cu atributii de monitorizare si control al transportului de deseuri pe teritoriul Uniunii Europene.


?


Regulamentul prvind transportul deseurilor


Scopul seminarului a fost prezentarea Regulamentului Uniunii Europene nr.259/93 (CEE)?? privind controlul transportului de deseuri in/dinspre/inspre Uniunea Europeana. In acest regulament sunt prezentate pe trei liste (verde, portocalie si rosie) diferitele categorii de deseuri care se supun sau nu notificarii. Actualul regulament precizeaza anumite termene de transmitere a formularelor de notificare care au fost modificate in sensul luarii unei decizii mai rapide si mai coerente in autorizarea unui transport de deseuri. Reprezentantii delegatiei straine au prezentat problemele cu care s-au? confruntat statele membre ale? Uniunii Europene in ceea ce priveste implementarea Regulamentului? 259/93 (CEE), precum si noul Regulament referitor la transportul deseurilor ce va intra in vigoare la data de 12 iulie 2007.


?


Laborator de anaiza a deseurilor


Noul regulament cuprinde prevederi care faciliteaza transmiterea mult mai rapida si concisa a datelor referitoare la efectuarea unui transport de deseuri transfrontier intre diferitele autoritati implicate in controlul si monitorizarea transportului de deseuri. Totodata au fost cuprinse prevederi legate de incadrarea mai usoara a deseurilor in cele trei liste ale regulamentului, fiind stiut faptul ca in uniunea europeana deseurile de pe lista verde nu se supun notificarii.?


Reprezentantii APM Brasov au ridicat problema acreditarii unui laborator de referinta la nivel central (MMDD sau ANPM) care sa efectueze analize ale deseurilor transportate si care sa elimine suspiciunile si dificultatile intampinate in incadrarea deseurilor in diferitele liste ale regulamentului.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.