Rusia in doliu

Rusia in doliu

0 244


In varsta de 76 de ani, ex liderul de la Kremlin, Boris Eltin, s-a stins din viata ca urmare a unui atac cardiac. Este de notorietate ca fostul presedinte rus avea probleme cardiace, el avand cateva crize in public. S-a intamplat chiar sa lesine la masa ori in timpul vreunui discurs.


Boris Nikolaievici Eltin s-a nascut la 1 februarie 1931 in Sverdlovsk si a fost, in 1990, primul presedinte al Rusiei, precum si primul conducator din istoria acestei tari ales in mod direct.


Eltin a urmat Liceul Puskin din Berezniki, regiunea Perm, si Institutul Politehnic al Uralilor din Sverdlovsk, specializarea constructii.


In clasa a saptea din scoala generala, a pierdut doua degete de la mana stanga in urma exploziei unei grenade.


Membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) din 1961 pana in iulie 1990, Eltin a inceput sa lucreze in administratia comunista in 1969. In 1977, in calitate de sef de partid in Sverdlovsk, a ordonat distrugerea casei Ipatiev, unde fusese asasinat ultimul Tar. Eltin a fost de asemenea „primar” al Moscovei (Prim-secretar al Comitetului Orasenesc Moscova al PCUS) de la 24 decembrie 1985 pana in 1987, cand a fost demis pentru critici la adresa lui Gorbaciov si a ritmului reformei.
In martie 1989 a fost ales in Congresul Deputatilor Poporului si a castigat un loc in Sovietul Suprem. In mai 1990 a fost numit presedinte al Sovietului Suprem al RSFSR. In iunie RSFSR si-a proclamat independenta, iar in iulie Eltin a parasit PCUS. In alegerile prezidentiale democratice din Rusia de pe 12 iunie 1991, Eltin a castigat 57% din voturile populare, si a fost investit in functie pe 10 iulie.
Pe 18 august 1991 a inceput o lovitura de stat impotriva lui Gorbaciov (si a lui Eltin), condusa de comunisti in frunte cu Kruskov. Gorbaciov a fost retinut in Crimeea, in vreme ce Eltin s-a deplasat spre Casa Alba a Rusiei pentru a tine piept loviturii de stat. Casa Alba a fost asediata de armata, dar, confruntate cu demonstratii populare masive, trupele s-au retras, in vreme ce Eltin tinea un discurs memorabil de pe turela unui tanc.



Pana pe 21 august majoritatea liderilor loviturii de stat au parasit Moscova, iar Gorbaciov a fost „salvat” din Crimeea si readus in Moscova. Eltin a fost salutat in intreaga lume ca un erou pentru ca a salvat Uniunea Sovietica de revenirea tiraniei si lumea intreaga de reaprinderea Razboiului Rece.


La inceputul lui decembrie 1991, Ucraina a votat independenta de Uniunea Sovietica. O saptamana mai tarziu, presedintii Rusiei, Ucrainei si Belarusului au pus bazele Comunitatii Statelor Independente. Pe 24 decembrie, Rusia a preluat locul URSS de la Natiunile Unite. In ziua urmatoare, presedintele Gorbaciov a demisionat, iar URSS a incetat sa mai existe.


Pe 9 august 1999, Eltin si-a demis Primul-ministru, Serghei Stepasin, si, pentru a patra oara, intregul sau cabinet.


Eltin a ramas Presedinte al Rusiei pana pe 31 decembrie 1999, fara a se mai ridica, pe plan istoric si personal, la inaltimea la care l-au dus evenimentele din 1991. A demisionat pe 31 decembrie 1999, numindu-l pe Vladimir Putin presedinte interimar, pana la noile alegeri din 26 martie 2000.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.