Un general și un mister: de ce s-a sustras Iohannis deciziei de...

Un general și un mister: de ce s-a sustras Iohannis deciziei de retragere a MIG-urilor?

0 287


Unul dintre cei mai reputați generali români, fost comandant al armatei, l-am numit pe Ștefan Dănilă, aruncă pe piață o informație fierbinte, care ridică o întrebarea cu bătaie lungă; de ce s-a eschivat Iohannis, comandatul suprem al forțelor militare, de la luarea deciziei retragerii MIG-urilor românești din activitate? O hotărîre luată ilegal, în aceste condiții, de către șeful Statului Major.
„CSAT trebuia să ia decizia de oprire a MiG-urilor de la zbor, la propunerea MApN, nu șeful SMAp” afirmă generalul de aviație(r) Dănilă, pentru siteul Umbrela-strategica.
„MiG-urile trebuiau să își încheie activitatea demult. Ultimele avioane au fost modernizate în jurul anilor 2000-2001. Această modernizare, începută din 1992 și realizată efectiv între 1996 si 2001 trebuia să permită tranziția către avionul de luptă compatibil NATO, adică de producție SUA sau Europa de Vest. Perioada de tranziție trebuia să fie de 10-15 ani. Așadar, de cel puțin 5-6 ani nu trebuiau să mai zboare spune Dănilă, el însuși pilot de MIG.
El explică lanțul decizional firesc în asemenea situații:
Apărarea spațiului aerian implică Capabilitatea de supraveghere și cercetare a spațiului aerian, pe cea de Apărare aeriană și pe cea de Apărare aeriană cu baza la sol. Întrucât capabilitatea de Apărare aeriană a României este constituită pe baza avioanelor MiG 21 și F 16, decizia trebuie luată în CSAT, la propunerea MApN”.
Nici rolul ministrului Vasile Dîncu nu e limpede, mai spune Dănilă:
„Dl ministru poate să solicite Autorității competente să ia măsuri atunci când are anumite informații sau poate lua el acele măsuri, dacă sunt în competența sa. Nu este recomandat ca ministrul să justifice ordinele subordonaților. Se poate deduce că el a ordonat și altcineva a semnat”.
Consider că șeful Apărării nu trebuia să dea acel ordin. Dacă a fost nevoit, înseamnă că sunt multe probleme” conchide fostul șef al armatei.

De aici, două mari întrebări:
1) Despre ce ”multe alte probleme” ar putea fi vorba în cazul MIG-urilor românești, care au dus la brusca și insuficient explicata lor suspendare?
2) De ce a refuzat Iohannis, șeful CSAT, să dezbată și să decidă retragerea avioanelor militare și a plasat răspunderea pe umerii Statului Major? (B.T.I.)

Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.